Helyi közélet

2016.03.18. 18:49

II. Rákóczi Ferencre emlékeztek Vaján

Vaja - Máig érvényes erkölcsi mintát hagyott ránk a 340 éve született fejedelem.

Vaja - Máig érvényes erkölcsi mintát hagyott ránk a 340 éve született fejedelem.

Ezekben a napokban szerte az országban – de a határokon túl is – II. Rákóczi Ferenc születésének 340. évfordulójára emlékezünk. Szabolcs-Szatmár-Bereg számtalan olyan emlékhelyet tudhat magáénak – Kisvárdán, Tarpán, Sárospatakon, Vaján –, amely a Nagyságos Fejedelem életéhez, s az általa fémjelzett történelmi múlthoz kapcsolható.

Kattintson a képre a galériáért!

Vaján március 18-án tartottak ünnepi megemlékezést a Vay Ádám Muzeális Gyűjteményben, ahol zenével, verssel, s az alkalomhoz illő szavakkal hajtottak fejet nagy idők nagy embere előtt.

Kétszer is járt Vaján

– Több évtizedes hagyománya van annak, hogy megemlékezünk az 1676. március 27-én született Nagyságos Fejedelemről. Az itt őrzött tárgyi emlékeken kívül a város azért is kötődik ehhez a történelmi korszakhoz, mert Rákóczi Ferenc két alkalommal is megfordult a településen a szabadságharc idején – mondta el lapunknak a vajai múzeum vezetője, Molnár Sándor.

– Elsőként a szabadságküzdelem időszakában, 1703. július 19-én járt városunkban. Látogatásának az volt a célja, hogy a Vay testvéreken keresztül a Szabolcs megyei nemességet, majd a főrendeket megnyerje a felkelés ügyének. A Vayak, konkrétan Vay Ádám és Rákóczi kapcsolata az 1701-es felségárulási pert követő bécsújhelyi börtönfogsághoz köthető, amelyet mindkettőjüknek el kellett szenvedni. A fejedelem második látogatása viszont már a szabadságharc hanyatlásának az idejére esik, ugyanis 1711. január 31-én itt ült le tanácskozni a császár küldöttével, Pálffy János tábornaggyal. A tábornagy felajánlotta Rákóczinak, hogy ha lemond fejedelemségéről, akkor megtarthatja rangjait, birtokait. Közismert, hogy a fejedelem ezt nem fogadta el, inkább az emigrációt választotta – foglalta össze a leglényegesebb tudnivalókat Molnár Sándor múzeumvezető.

Az ünnepi megemlékezésen Kozma Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője magáról a Rákóczi-fogalomról, egy nagy ember életéről, példamutatásáról, örökkévalóságáról fogalmazta meg gondolatait.

– Életének bármely időszakát tanulmányozva nagyszerű mintákat nyerhetünk a vallásos hitről, a nemzet iránti elkötelezettségről, az elnyomással szembeni következetes harcról, a megalkuvást, a személyes előnyöket elutasító magatartásról – fogalmazott a nap vezérszónoka.

Az ünnepi gondolatok és a megemlékezést kísérő kulturális programok után a Nagybányán alakult Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Kör Csillagösvényen című kiállítását nyitották meg a közönség előtt.

Erdélyt emelve a magasba

A tárlattal, s a kiállított alkotásokkal nem csupán a magyarok őseinek idejébe, az eredetmondák világába igyekeztek az alkotók visszautaztatni a megjelenteket, de a fejedelem erdélyi kötődéséhez illeszkedve szép Tündérországot is meg kívánták mutatni a közönségnek. A kiállított „négykezes” – A bennem élő pillanat című – vers mellé (Kerékgyártó Kálmán és Keresztúri Mária művéről van szó) 29 festmény került, megmutatva a csángó magyarok kiszolgáltatottságát is a történelmi idők megidézésével párhuzamban.

Erdély kincseit átmentve

A Maticska Jenő képzőművészeti kör 2008-ban alakult Nagybányán, hogy munkásságukkal a mai magyar modern festészet bölcsőjénél tisztelegjenek.

Eldöntötték, hogy annak a Maticska Jenőnek a nevét veszik, fel, aki húszéves korában halt meg, de rövid élete alatt szinte egy életműre való értéket tett le a képzőművészet asztalára. Akkor a tíz alapító tag azt is megfogadta, hogy minden évben elmennek Románia magyarlakta területeinek egy-egy csodálatos vidékére, ahol egy-egy 10–12 napos alkotótábort szerveznek, s az ottani épített és természeti kincseket vászonra átmentve mutatják be a közönségnek.

KM-MJ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában