Helyi közélet

2016.03.24. 19:22

Íme a Sóstói Múzeumfalu húsvéti programja

Nyíregyháza, Sóstó - A keresztény kultúrkör nagy ünnepén szinte az egész múzeumfalu megtelik élettel.

Nyíregyháza, Sóstó - A keresztény kultúrkör nagy ünnepén szinte az egész múzeumfalu megtelik élettel.

Szinte alig lesz olyan szeglete a Sóstói Múzeumfalunak, amely ne szolgálna helyszínéül az előttünk álló, péntektől hétfőig tartó, tartalmas húsvéti programnak. A több éve nagy népszerűségnek örvendő rendezvényt a meteorológusok előrejelzései szerint az időjárás is a kegyeibe fogadja, s a Falusi húsvét várhatóan sok érdeklődőt vonz majd.

Színes programkavalkád

Az első három napon, március 25-étől 27-éig már a nyitástól a tojásfestésé a főszerep, illetve pénteken 13 órától egy görög katolikus ünnepi étel, a sárgatúró készítésének a fortélyait is elleshetik a látogatók. Természetesen húsvéthétfőn lesz a legszínesebb a programkínálat, ugyanis azon túl, hogy minden órában elkezdődik valahol egy előadás, megnyílik egy kiállítás vagy megnyitja kapuit egy foglalkozás, az egész napos programokból is érdemes lesz válogatni.

A vásárosnaményi Beregi Múzeumnak és a Tourinform-iroda munkatársainak köszönhetően bemutatkozik a beregi tájegység. Újra megelevenedik a műhelysor, a Pálinkaházban pedig nemcsak válogatott ételekből és italokból kóstolhat a vendég, de szagos víz és saját szódásüveg is készíthető.

Az újlétai magtárban a húsvéti díszeket fabrikálók Mészáros Józsefné nyíregyházi kézműves hímes tojásokat bemutató kiállításáról leshetnek el ötleteket. S miközben gólyalábasok, bábosok, zenészek és vásározók gondoskodnak a szórakoztatásról, a Nyires Árpád-kori falu­részletbe is érdemes lesz betérni némi ismeretszerzés céljából.

KM

Húsvéthétfő programja

10.30: Húsvéti hímes tojások Mészáros Józsefné munkáiból, az időszaki kiállítást megnyitja: dr. Ratkó Lujza néprajzkutató

11 óra: Hagyományos falusi locsolkodás a Nyírség Táncegyüttessel és a Szikes zenekarral (jánkmajtisi porta)

11.30: Dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató előadása a református ünnepi szokásokról (jánkmajtisi lakóház)

12 óra, majd 15.30: Ügyességi játékok a jármi ház és az iskola udvarán

13 óra: Dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató előadása a görög katolikus húsvéti szokásokról (kállósemjéni lakóház)

14 óra: Református istentisztelet a templomban – igét hirdet: Kósa László sóstóhegyi református lelkipásztor

15 óra: Fekete Dávid Török vitéz című bábjátéka (főtér)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában