Helyi közélet

2016.03.17. 10:54

Különleges koncertek előtt a Cantemus Vegyeskar és a Pro Musica Leánykar

Nyíregyháza - Március 19-én és 20-án a Nyíregyházi Cantemus Kórus két együttese is színpadra áll Budapesten, ám különböző helyszíneken.

Nyíregyháza - Március 19-én és 20-án a Nyíregyházi Cantemus Kórus két együttese is színpadra áll Budapesten, ám különböző helyszíneken.

A Szabó Dénes vezette Pro Musica Leánykar az említett mindkét napon 19:30-kor a Zeneakadémia nagytermében ad koncertet a Keller Quartet, Ránki Fülöp zongoraművész és Bruno Perrault közreműködésével. Mindkét koncerten Messiaen: Az isteni jelenlét három kis liturgiája és Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán (zenekari változat) hangzik fel. A hangversenyen a Messiaen műben énekel majd a Pro Musica Leánykar, aminek egyik különlegessége a hangszerelésben rejlik, hiszen a hagyományos billentyűs, ütős és vonós hangszerek mellett – egy, az 1920-as évek végén feltalált elektroakusztikus hangszer – az „ondes martenot” is megszólal benne Bruno Perrault játéka által. A koncerteket Keller András vezényli.

Igen izgalmasnak ígérkezik március 20-án 19:30-kor a Művészetek Palotája hangversenytermében felcsendülő remekmű is, Johann Sebastian Bach János passiója, melyet a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar, a Szabó Soma vezette Cantemus Vegyeskar, az Akadémia Kórustársaság és szólisták adnak elő. A bemutató bizonyára a Cantemus Vegyeskar eddigi legnagyobb szakmai kihívása, hiszen a zenei anyagot, amiben a kórusnak kiemelt szerepe van, ezúttal kotta nélkül, színpadi mozgással kell előadni. Az előadás érdekessége ugyanis, hogy a műben rejlő operai dramaturgia mentén szcenikusan kelti életre a passió történéseit. Az áriákban megszemélyesülnek a cselekmény szereplői, és a színpadon a tömeget képviselő Nyíregyházi Cantemus Kórus mellett a Budapesti Akadémiai Kórustársaság a közönség soraiban szólaltatja meg a történetet az időtlenségbe emelő korálokat. A produkció egy operaelőadás izgalmával, Bach drámai kifejezőerejének határtalan dimenzióival és a legmagasztosabb humanizmusélménnyel igyekszik megajándékozni hallgatóit, amiben a darab kiváló szólistái is segítenek. Az evangélista Kálmán László (tenor), Jézus szerepét Cser Krisztián (basszus), Máriát Megyesi Schwartz Lúcia (alt), Mária Magdolnát Szemere Zita (szoprán), Péter karakterét Horváth István (tenor), Pilátust Panajotis Prastos (basszus) énekli, a kisebb szerepeket a Cantemus Vegyeskar szólistái adják elő. A darab rendezője Sylvie Gabor, díszlettervező Szendrényi Éva, a jelmeztervező Árva Nóra. Az előadást Hollerung Gábor vezényli.

- Szilágyi Szilárd -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában