Helyi közélet

2016.03.22. 16:29

Kutya és macskatartással a csontritkulás ellen? Hihetetlen, de igaz

Nyíregyháza, Nagykálló - A nagykállói professzor szerint a kutya, a macska fizikai közelsége csökkenti a vérnyomást.

Nyíregyháza, Nagykálló - A nagykállói professzor szerint a kutya, a macska fizikai közelsége csökkenti a vérnyomást.

Az állatok mindig is meghatározták az emberek életét, hiszen évezredeken keresztül szoros kölcsönhatásban éltek egymás mellett, csakhogy aztán a technikai-gazdasági változások miatt az ember eltávolodott a természettől. Napjainkban gyakran fellángol a vita, hogy tartsunk-e valamilyen állatot a családi ház udvarán, bent a szobában vagy éppen a valahányadik emeleten lévő lakásban.

Érző lények – lélekkel

Arról faggattuk dr. Bánki M. Csaba címzetes egyetemi tanárt, a nagykállói Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórház pszichiáterét, hogy szerinte mi mindent is jelent az állatok és az emberek kölcsönös kapcsolata, vajon miért fontos ez az egymásrautaltság.

– A kutyák és a macskák mellett sok más állattal is kapcsolatba kerülhetünk: a lovaktól a gyíkokig, a madárpókoktól a teknősökig rengeteg állat él körülöttünk. Szerencsére napjainkban változik az emberek szemlélete, és lassan kezdünk eljutni oda, hogy az állatokban is kezdünk élőlényeket, társakat látni, s elkezdünk gondoskodni róluk. Nem csak azért vannak, hogy a macska egeret fogjon, a kutya ugasson az idegenre, hanem érző lényeknek látjuk őket, amelyeknek lelkük is van – tájékoztatta lapunkat a szakember.

– Nekem gyermekkorom óta mindig volt állatom, s nem is nagyon tudtam volna elképzelni, hogy ne legyen kutyám vagy macskám, sokszor a kettő együtt. Magától értetődőnek tűnt már kezdő orvos koromban – mikor magányos, szorongó emberekkel találkoztam, akiknek nem volt kihez szólniuk –, hogy megkérdezzem: van kutyája vagy macskája? A válasz legtöbbször az volt, hogy nincs. Megkérdeztem, miért ne lehetne? Ha eljönne mindenki, akik később megköszönték az ötletet, nem férnének el ebben a szobában.

Könnyen betartható napirend

– Nemcsak öröm kisállatokkal együtt élni, de gyógyító hatású életforma is. Azt viszonylag könnyű megérteni, hogy egy kedves, törődő, esetleg doromboló állat érintése, simogatása, közelsége oldja a szorongást és javítja a lehangoltságot. Ezen túl feladatokat, napi célokat ad olyan embereknek, akik valamiért céltalannak érzik életüket. A kisállatok ellátása, a velük törődés könnyen betartható napirendet biztosít, ami nagyon fontos az egyébként önmagukat elveszettnek érző emberek számára. A teendők elvégzése közben elkerülhetetlenül átvesszük a cicák, kutyák gondtalan, játékos hangulatát, kedvet kapunk játszadozni, sétálni velük. Ez egy olyan folyamat beindulását jelenti, ami az enyhébb, kezdeti fázisban lévő mentális betegségekben maga a gyógyuláshoz vezető út lehet. A meglepetés az, hogy a folyamatnak nem csak lelki hatásai vannak. A kutya, macska fizikai közelsége csökkenti a vérnyomást, csökken a túl szapora pulzus. Felgyorsul a sebgyógyulás. Ez konkrétan macskák esetében történik meg, s kiderült, hogy a macskák dorombolásához köthető. Még izgalmasabb, hogy elejét tudja venni a csontritkulásnak. Sőt, javítani tud a meglévő csontsűrűségen. Ehhez persze hosszú idő kell. Mérésekkel bizonyították, hogy a kisállatokkal együtt élő emberekben csökken a túlzott gyomorsav-elválasztás, erősödnek az immunfunkciók.

Továbbadjuk az embereknek

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy vajon betöltheti-e bármelyik állat a társ szerepét az emberek mellett.

– Azt gondolom, hogy majd’ minden olyan állat, amelyik elviseli az emberek közelségét, alkalmas erre. A megnyilvánulásaik persze különbözőek. Sok országban divat például iguanát vagy óriáspókot tartani. Nyilvánvaló, hogy ezek az állatok másként viselkednek, másként reagálnak, dorombolni nem fognak, s a labdát sem hozzák vissza, de ők is szerethetőek, s ugyanazt a hatást váltják ki, mint a többi állat. Hazánkban azonban sokkal egyszerűbb szerezni egy cicát vagy örökbe fogadni egy kutyust a menhelyről, ahol állatok százai várnak szerető gazdára.

Mind gyakrabban hallani állatterápiákról is…

– Az egész világon használnak állatokat a gyógyításban. Szó szerinti fordításban úgy mondjuk, hogy állatasszisztált terápia. Magyarországon is vannak ilyen csoportterápiák. A mozgássérültek kezelésében a lovaglás pozitív hatása egyértelmű. Értelmi gondokkal küszködő gyermekeknél is hasznosak ezek a terápiák. A szociális kapcsolatokra kevésbé fogékony autista gyermekek fantasztikusan kommunikálnak állatokkal. Most azon dolgozunk a feleségemmel, hogy a nagykállói szakkórházban is legyen ilyen jellegű terápia. Amit az állatoktól kapunk, azt az embereknek adjuk tovább, ha nem is tudatosan tesszük. A velünk élő állatok megváltoztatnak bennünket, egészségesebb és jobb emberek leszünk tőlük – tette hozzá dr. Bánki M. Csaba.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 22-i számában és a kelet.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában