Helyi közélet

2016.03.12. 13:17

Medvehagyma: ezerarcú tavaszhírnök

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A piacon hamarosan megjelenik a tavasz hírnöke: a medvehagyma, amelynek népszerűségét talán az úttörő szerep okozza; friss és rendkívül zamatos.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A piacon hamarosan megjelenik a tavasz hírnöke: a medvehagyma, amelynek népszerűségét talán az úttörő szerep okozza; friss és rendkívül zamatos. Ízre a fokhagyma és a snidling keveréke, egy ezerarcú csodanövény. A medvehagymalevelek formája nagyon hasonlít a gyöngyvirág leveleire, ami viszont mérgező, így oda kell figyelni, hogy mit szedünk le!

Amellett, hogy kellemes az íze, jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak is. A legegyszerűbb, ha csíkokra metélve sajtkrémes kenyérre hintjük. Ha kicsit bonyolultabb dolgokra vágyunk, készíthetünk belőle pestót, főzeléket, levest, de húsokhoz is jól illik. Helytáll a fasírtban, a tört krumplihoz is tökéletes, de a nokedlitésztába is beledolgozhatjuk. Ha salátát csinálunk belőle, érdemes a medvehagymaleveleket egy kis olajjal kikevert joghurttal leönteni.

A medvehagymaszezonnak májusban van vége, így ha később is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani vagy fűszerolajnak eltenni.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában