Helyi közélet

2016.03.19. 12:26

Negyed százada úton a betegekkel

Mátészalka - Havonta háromezer embert szállítanak Szatmárban és az Erdőháton.

Mátészalka - Havonta háromezer embert szállítanak Szatmárban és az Erdőháton.

A rendszerváltás előtt elképzelhetetlen lett volna, hogy a mentők mellett valaki más is könnyíthette volna a betegek utazását a lakóhely és a kórház között. 1990 után megváltozott a szemlélet és a gyakorlat.

Egy Latviával kezdték

A megalapításának ebben az évben 25. évfordulóját ünneplő mátészalkai Nef­ron Bt. tulajdonosa és ügyvezetője, Szűcs Bálint így emlékezett a kezdetekre.

– 1991-ben három dolgozó állt mellém, amikor hívtam őket betegszállítónak. Még ma is itt dolgoznak a cégnél. Igaz, nem ilyen korszerű járművekkel kezdtünk, hanem egy Latvia autónk volt, azzal vittük a betegeket a műveseállomásra dialíziskezelésre. Ez volt a feladatunk az első években. Közben változott a szemlélet, rájöttek, hogy lelkiismeretesen és pontosan végezzük a munkánkat, ezért lehetőséget kaptunk a más betegségben szenvedők szállítására, CT, MRI és más jellegű osztályos kezelésekre, szakrendelőkbe. Ehhez természetesen korszerűsíteni és bővíteni kellett a járműparkunkat, illetve komoly családi vállalkozássá alakultunk.

– A foglalkoztatott 14 szakképzett személy mellett a család férfitagjai vállalnak irányító, koordinátori szerepet. A betegszállító autóink GPS nyomkövető rendszerrel vannak ellátva, amit az irodában egy monitoron lehet követni. A gépkocsik mozgását az OEP és az OMSZ is látja, mert rendelkeznek hasonló rendszerrel.

Új járművet szeretnének

– Három gépkocsi továbbra is a művesekezelésre szorultakat szolgálja, három pedig távolsági betegellátást végez. Két járműnek állandóan készenlétben kell lennie, a garázsban állnak. Az új telephely korszerű, felszerelt garázsokat, irodát és szociális helységeket jelent – folytatta Szűcs Bálint.

A Nefron Bt. a szatmári és az erdőháti térség 54 településén szolgálja a betegeket, havonta háromezer szállítást végez.

Arra a kérdésre, hogy mit kíván a következő negyed századra, nagyon racionálisan annyit mondott a vállalkozás vezetője: – Az utóbbi években megemelkedett beteglétszám miatt egy új gépkocsira lenne szükségünk, csakhogy sajnos – évek óta – a szaktárca minden bővítési igényt elutasított.

KM - Zsoldos Barnabás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában