Helyi közélet

2016.03.08. 16:07

Nincs mese, ha beteg a vese

Nyíregyháza - Az időben elvégzett vér-, vizeletvizsgálat lehetősséget ad a vesebetegség korai felismerésére.

Nyíregyháza - Az időben elvégzett vér-, vizeletvizsgálat lehetősséget ad a vesebetegség korai felismerésére.A Nemzetközi Nephrológiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökét a vese világnapjának nyilvánította. Az idén március 10-én már 11. alkalommal szervezik meg a rendezvényt.

Fontos a korai felismerés

– Az idei, március 10-ei világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a vese fontos szerepére, csökkentve ezzel a vesebetegségek, a veseelégtelenség, valamint a társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát – mondta dr. Szegedi János főorvos, a B. Braun Avitum nyíregyházi 2. számú Dialízis Centrumának igazgató-főorvosa. – Fontos annak hangsúlyozása, hogy a cukorbetegség, a hypertonia, az elhízás és az időskor a legfontosabb kockázati tényező a vesebetegség kialakulásában, ezért ösztönözni kívánjuk a lakosságot a szűrővizsgálatokon való részvételre.

Az igazgató-főorvos elmondta azt is: a vese elsődleges feladata a testfolyadékok egyensúlyban tartása, a felesleges ásványi anyagok és anyagcseretermékek kiszűrése a vérből, melyek a vizelettel ürülnek ki.

– A vese emellett komoly szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, a vörösvértestek képzésben, az egészséges csontozat fenntartásában. A vesék betegségei kialakulhatnak akutan, de leggyakrabban lassan, tünetmentesen fejlődnek ki, így a betegek nem is vesznek tudomást betegségükről, csak a súlyos, életveszélyes állapot kialakulásakor figyelnek fel a vesebetegségekre – figyelmeztetett Szegedi János.

– A korai felismerés lehetőséget teremt a gyógyításra, a krónikus betegség előreha­ladásának lassítására, a betegek életminőségének javítására, a hatékony rehabilitációra.

Minden tizedik ember érintett

A dialízisközpont igazgatója megjegyezte: a vesebetegség, a veseelégtelenség ma már népbetegség, a lakosság nagy tömegeit érinti, meghatározza a lakosok rövid és hosszú távú életkilátásait, életminőségét, halálozását is.

– A felmérések szerint a vesebetegség Magyarországon minden tizedik embert, a világ lakosságának 10–14 százalékát érinti, ami világviszonylatban 500 millió embert jelent. A világon több mint 2,5 millióan kapnak dialíziskezelést; 2,25 millió művesekezelésre, 272 ezer hasűri dialízisre szorul, 678 ezer beteg él transzplantált vesével – sorolta a szomorú adatokat a főorvos.

Szabolcs Szatmár Bereg megyében Kisvárdán, Mátészalkán, Nyíregyházán szervezett formában történik a belgyógyászati vesebetegek járó-, fekvőbeteg- és dialízisellátása. Mindhárom központban a hét minden munkanapján a nephrológiai szakrendelés a betegek rendelkezésére áll, az elmúlt évben 372 beteg kapott vesepótló kezelést.

Az időben elvégzett vér-, vizeletvizsgálat lehetőséget teremt a vesebetegség korai felismerésére, az eredményes kezelésre, a veseműködés romlásának megállítására, a társuló szív- érrendszeri szövődmények megelőzésre, a dialízisig terjedő idő meghosszabbítására, a hatékony transzplantációs program működtetésre.

KM-BM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 8-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában