Helyi közélet

2016.03.31. 07:17

Nyíregyháza közbiztonsága, Sóstógyógyfürdő fejlesztése és a közösségi közlekedés lesz terítéken a mai közgyűlésen

Nyíregyháza – Több érdekes napirendi pont vár ma a nyíregyházi közgyűlés tagjaira, akik többek között a nyíregyháza közbiztonságáról, Sóstógyógyfürdő fejlesztéséről és a közösségi közlekedésről fognak dönteni. A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a mai közgyűlés napirendi pontjairól kérdeztük.

Nyíregyháza – Több érdekes napirendi pont vár ma a nyíregyházi közgyűlés tagjaira, akik többek között a nyíregyháza közbiztonságáról, Sóstógyógyfürdő fejlesztéséről és a közösségi közlekedésről fognak dönteni. A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a mai közgyűlés napirendi pontjairól kérdeztük.

Nyíregyháza közbiztonságáról

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz): – A Nyíregyházi Rendőrkapitányság jó színvonalon dolgozik. Tavaly az előző évihez képest 10,43 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt, emellett a felderítési eredményesség is javult – ezzel a kapitányság a harmadik helyen van a megyei jogú városok között. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma 16,3 százalékkal, a lakásbetöréseké 21,5 százalékkal csökkent. Az önkormányzat közbiztonsági stratégiája eredményes, a rendőrség és a társszervek működésének támogatása, a közös járőrszolgálatok, a térfigyelő kamerarendszer fejlesztése jelentősen javította a város közbiztonságát.

Nagy László (MSZP): – A rendőrség beszámolója a társadalom tükörképe. A bűncselekmény-típusok, azok elkövetői szinte mindig köthetők bizonyos társadalmi csoportokhoz. Ami fontos: a lakosság szubjektív biztonság- érzete. Soha nem lehetünk elégedettek a közbiztonság helyzetével, hiszen a bűncselekmények számánál nincs elfogadható mérték. Egy betörés vagy rablás is családok életét teszi tönkre, mint ahogy egy figyelmetlenségből vagy gondatlanságból okozott közúti baleset is. A rendőrségtől következetességet kérünk az utakon, a közterületeken mindenkinél, és elhivatottságot minden törvényt kerülővel, vagy megszegővel szemben.

Béres Csaba (Jobbik): – A hozzám befutó lakossági panaszok jelentős részét a külterületeken elkövetett bűncselekmények teszik ki. Ennek, és az illegális bevándorlás okán, egy év elteltével most ismét benyújtottuk az önkormányzati rendészeti szerv felállítását célzó határozati javaslatunkat, amely struktúrájának és a nagyobb eljárási jogkörének köszönhetően, a rendőrséggel szorosan együttműködve a közbiztonság további javulását eredményezhetné. Kíváncsian várjuk: napirendre tűzik-e a kezdeményezésünket? A rendőrségi éves statisztika bizonyos bűneseteknél javulást mutat, mégis úgy véljük: nem lehetünk maradéktalanul elégedettek.

Sóstógyógyfürdő fejlesztéséről

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz): – A tavaly lezárult, 2,1 milliárdos sóstófejlesztési projekt folytatásáról van szó. A további egymilliárdos fejlesztés az immáron nemzeti gyógyhely közterületeire koncentrál elsősorban. A fejlesztési elemek között szerepel a sóstói parkok zöldfelületeinek növelése, a parkolóhelyek bővítése, kerékpárkölcsönző létesítése és a kiszolgáló utak szélesítése. Frakciónk egyaránt támogatja a további turisztikai fejlesztéseket és az üdülőhely olyan fejlesztési elemeit is, ami a városlakóknak szól, hiszen nekünk, nyíregyháziaknak épülnek a beruházások. Az előterjesztésben szereplő elképzelések jól illeszkednek az eddigi koncepcióhoz.

Nagy László (MSZP): – A pályázat közel bruttó egymilliárd forintról szól. Legnagyobb hiányérzetünk, hogy a közgyűlés a több mint egyéves munka eredményeként egy egyoldalas pályázati anyagot lát, ami számos tartalmi elemében nem ad kellő információt. Ezek ismeretének hiányában rendkívül nehéz akár állásfoglalást kialakítanunk, akár véleményt nyilvánítanunk. Legalább az előterjesztésben jelzett és elkészült gyógyhelyfejlesztési stratégiát mellékelni kellett volna.

Béres Csaba (Jobbik): – A város az elmúlt években is rengeteg pénzt fordított Sóstó fejlesztésére, most ismét egy közel 1 milliárd forintos pályázatról van szó. Sóstó, mint Nyíregyháza turisztikai központja, természetesen figyelmet érdemel, de az eddigi tapasztalatok alapján a haszon termelése helyett pénznyelőként funkcionál, és a kivitelezéseknél is tapasztalható visszásság. Ezen sürgősen változtatni kell! Kétségtelen, hogy fontos a közösségi igények kielégítése és a lakosok elégedettsége is, ám ugyanez a város bármely más lakórészére is igaz. E tekintetben nem kellene, hogy túlzott prioritást élvezzen a peremterületekkel szemben.

A közösségi közlekedésről

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz): – Immár harmadik esztendeje folyik az az út- és járdaépítési program, amelynek keretében évente egymilliárdos nagyságrendben építünk utakat, járdákat a városban. Fontos, hogy minden pályázati forrást kihasználjunk, a közgyűlésnek most két ilyen pályázati csomag benyújtásáról kell határoznia. Kétszer két sávosra bővül a Szegfű utca, felújítjuk a Bottyán, a Törzs, a Semmelweis és a Szalag utcákat, biztonságossá tesszük a Debreceni út-Kígyó utca kereszteződését, és ettől a csomóponttól kezdődően megépülhet a kerékpárút a Tünde utcán keresztül a Kállói úton egészen a Csárda utcáig.

Nagy Láslzó (MSZP): – A közlekedés-fejlesztés finanszírozásában egyszerre furcsa és örömteli dolgok történnek. Hirtelen nem fél-, hanem másfél milliárd forint áll rendelkezésre ilyen célok megvalósítására: csomópontok átépítése, útszakaszok felújítása, sávszélesítések, bővítések szerepelnek benne. Minden ilyen fejlesztést támogatunk, hiszen a közlekedés biztonságát is növeli, ráadásul saját erőt nem igénylő beruházásokról van szó. Az is tény, hogy még mindig vannak veszélyes kereszteződések, amelyek biztonságosabbá tétele súlyos adóssága az önkormányzatnak.

Béres Csaba (Jobbik): – Örömünkre szolgál, hogy a városvezetés ennyi esztendő elteltével ráeszmélt arra, amire a Jobbik már évekkel ezelőtt figyelmet fordított. Nem csak a tervezetben szereplő közlekedési csomópontok várnak régóta megoldásra: városunkban sok veszélyes, átépítésre szoruló kereszteződés van még. Ilyenek például a Tünde utca – Kállói út, Tünde utca – Lujza utca, Stadion utca – Vasvári Pál utca, Nagyvárad utca – Kállói út kereszteződések. Szeretnénk, ha a város nem bízná a szerencsére a problémák megoldását, ha nem csak pályázati forrásokból tervezné megoldani az átépítéseket, hanem önerőből is kivitelezhetővé tenné.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában