Helyi közélet

2016.03.24. 08:51

Online pénztárgép: finoman szólva nem örülnek neki

Nyíregyháza - Újabb szakmákban lesz kötelező az online pénztárgép használata – sokak szerint ez nem más, mint egy újabb sarc.

Nyíregyháza - Újabb szakmákban lesz kötelező az online pénztárgép használata – sokak szerint ez nem más, mint egy újabb sarc.

Két ütemben terjesztik ki az online pénztárgépek használatának kötelezettségét – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Szeptember 30-ától az autó- és motorszerelőknek, a gépjárműalkatrészt forgalmazóknak, a plasztikai sebészeknek, a diszkót, illetve táncteremet működtetőknek, a ruhatisztítást végző szolgáltatóknak és a fitnesztermeket üzemeltetőknek is kötelező lesz online pénztárgépet használniuk, jövő év január 1-jétől pedig a pénzváltók csatlakoznak az online rendszerhez.

A harminchatodik bőr

Fekete István nyírpazonyi autószerelő hangjában érezhető volt a felháborodás, amikor a témával kapcsolatban megkerestük. – Ez semmi másról nem szól mint arról, hogy a harminchatodik bőrt is lehúzzák az emberekről, s újabb sarcot rójanak ki a polgárokra.

– Aztán majd ne csodálkozzanak, ha azok a 40 éve a szakmában lévő szakemberek is eltűnnek a piacról, akikhez eddig fordulhattak a gépjárművezetők. Én magam is azt fontolgatom, hogy lehúzom a rolót, s akkor álljanak be a műhelyekbe azok, akiknek még mindig nem elég, amit eddig kivettek a zsebünkből. Áprilisban a szuper-traffipaxokat is beélesítik, hogy elvegyék az autósoktól az utolsót is, utána pedig jöhetnek a jogosítvány nélküli kerékpárosok és lovaskocsisok – fakadt ki keserűen.

Mi lesz a fusizókkal?

Nagy József karosszériajavító és -fényező mester különösebben nem esett kétségbe a hír hallatán, ugyanis eddig is számlát adott az elvégzett munkáról, ráadásul náluk alig van készpénzes forgalom, szinte minden tranzakció átutalással rendeződik.

– Mit lehet tenni, egy ketyerével legfeljebb több lesz. Ez a kormány úgy is azt csinál az emberekkel, amit akar. Egyedül amiatt bosszankodtam, hogy megint be kell ruházni valamibe, ami az én esetemben teljesen felesleges. Egyébként az internetes elérést már régen kiépítettük, mivel az általunk használt kalkulációs programok is központi szerverekről működnek. Valamilyen szinten a szakemberek többsége biztosan megpróbálja majd az ügyfelekre hárítani a többletköltségeket, aminek a megrendelők biztosan nem fognak örülni. Én elsősorban közületeknek, cégeknek szolgáltatok, így nem fogom különösebben megérezni, ha elvadul az ügyfél, de nem mindenki így van ezzel. A fusizókat persze úgysem tudják megfogni, s az autó­keres­kedőket is kötelezni kellene az online pénztárgép használatára – mondta el Nagy József.

Adatforgalmi díj

– Mi már jó ideje online pénztárgépeket használunk, így nem ért minket meglepetésként a hír – árulta el kérdésünkre Bánfi Péter, a nyíregyházi Index Cafe üzletvezetője.

– Egyáltalán nem zavaró, sőt, ma már természetes, hogy az adóhivatal folyamatosan ellenőrzi a forgalmunkat. Akkor okoz némi fennakadást az online kassza, amikor a NAV hajnalban lekérdezi az adatokat. Ilyenkor a pénztárgép nem működik, de a nyugtaadást akkor is meg kell oldanunk valahogy. Általában kiveszünk egyet a pultból, és átvisszük annak a helyére, amelyiket éppen vizsgálják. Az adóhivatalnak is egyszerűbb, hiszen nyomon követhetik a bevételünket, így célirányosan ellenőrizhetik személyesen azokat a helyeket, ahol a kassza valamilyen eltérést mutat, a bevallás nincs szinkronba a kapott információkkal, esetleg kevés a beütés ahhoz képest, amekkora forgalmat bonyolítanak.

Az online rendszer hátulütője Péter szerint: amellett, hogy le kellett cserélni a pénztárgépeiket, ami nem volt olcsó mulatság, így kiemelten kell azokra figyelni, negyedévente pedig adatforgalmi díjat is kell fizetniük.

KM-CSA,MJ

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 24-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában