Helyi közélet

2016.03.08. 19:07

Pipázzuk el az estét!

Mátészalka - Történelmi pipakiállítás nyílik a mátészalkai Szatmári Múzeumban március 9-én.

Mátészalka - Történelmi pipakiállítás nyílik a mátészalkai Szatmári Múzeumban március 9-én.

Ezúttal a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum történelmi pipagyűjteményét mutatják be a közönségnek, s az értékes anyag világába 18 órától dr. Robert Pollák, a kassai múzeum igazgatója vezeti be az érdeklődőket.

Négy és fél száz évvel ezelőtt ezt a szenvedélyt az emberek még nem ismerték, persze gyorsan elterjedt, annak ellenére, hogy káros hatása is rövid időn belül köztudomásúvá vált. A pipák leggyakoribb alapanyaga az égetett agyag. A cseréppipa a 19. század elejéig szinte egyeduralkodó volt a pipázók körében. Két fajtája létezett, az angol–holland típus és a török, vagy magyar típus.

Fazekasműhelyek büszkeségei

A magyar cseréppipa készítésének fellegvárai Selmecbánya és Debrecen voltak (itt fekete pipákat gyártottak), de készítettek pipát Gósfalván, Szomolnokon, majd a 19. században Pozsonyban, Kassán, Homonnán, Nyitrán és másutt is, ahol fazekasműhelyek működtek.

A kiállításon számos érdekes darabot bemutatnak majd, s a mindennapi pipák mellett remekbe szabott műalkotásokat is láthatnak az érdeklődők.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában