Helyi közélet

2016.03.19. 18:06

Taroltak a Görömbei Cukrászda tanulói az emlékversenyen

Nyíregyháza - Kell egy jó ötlet, pontos tervezés, majd tökéletes kivitelezés – ezek a dísztorta legfontosabb „alapanyagai”.

Nyíregyháza - Kell egy jó ötlet, pontos tervezés, majd tökéletes kivitelezés – ezek a dísztorta legfontosabb „alapanyagai”.

Taroltak a Görömbei Cukrászda tanulói a Pataki János-emlékversenyen. A neves cukrász tiszteletére nemrégiben rendezett megmérettetés arany-, ezüst- és bronzérmét is ők hozták haza, a páratlan gyűjteményt pedig egy oklevél is gazdagítja. (A felnőttek között Bereczki Attila ezüstérmes lett artisztika kategóriában pedig a fia, Gergő oklevelet vehetett át kiváló munkájáért.)

Összhatás és szimmetria

– Mind a négy tanuló dísztorta kategóriában versenyzett, egy-egy dísztorta pedig jóval több mint egy szépen kivitelezett desszert – mondja Görömbei Sándorné aranykoszorús, Venesz-díjas mestercukrász, a versenyzők felkészítője.

– Fontos, hogy valamilyen alkalomra készüljön, de az is, hogy aki ránéz, azonnal kitalálja, hogy mi is ez az alkalom. Minden alkotórésznek ehetőnek kell lennie (ellenőrzik, hogy például a díszítés alatt nem műtorta van-e, azzal ugyanis könnyebb dolgozni), de fontos az összhatás, a megjelenítés, a szimmetria, és az is, hogy az elkészült mű ne legyen túlzsúfolt. A folyamat az ötlettel kezdődik, majd jön a tervezés és a kivitelezés – ez utóbbi nem mindig sikerül elsőre, és aki azt gondolja, hogy a tortakészítéshez elég csak megsütni a lapokat és összeállítani a krémet, az nagyot téved – mondja a szakember.

– Legalább három-négy nap kell ahhoz, hogy a torta elkészüljön, hiszen vannak olyan alkotóelemek, amelyeknek például száradniuk kell, de a marcipánfigurák elkészítése sem egyszerű feladat. Sokszor nem is sikerül, ha pedig nem elég sima, újrakezdjük – mesélik a lányok.

Gyurkovics Patricia a szülei ezüstlakodalmára készített dísztortát, a fehér cukorvirággal, -csipkével és -pillangókkal díszített alkotás pedig aranyérmet ért, és kivívta a zsűritagok elismerését, hiszen még soha nem találkoztak azzal a felületi megoldással, amit Patricia alkalmazott. – A tetejére repedéseket csináltam, ezzel is jelezve az idő múlását, és bár úgy terveztem, hogy az oldalát is ezzel a mintával készítem el, letettem erről, mert az összhatás túlzsúfolt lett volna, és a csipke sem érvényesült.

Az ezüstérmes Asztalos Mariann az Így neveld a sárkányodat című mese motívumait használta fel – a fekete sárkány mellett nagyon jól mutattak a kövek, a moha és a sárkány ebédje, a halak. Pálfi Alexandrát az Angry Birds ihlette meg: a madarak és malacok harca jelent meg a tortán, a csúzlis „csatajelenetet”, ami egy kérges fakorongra került, bronzéremmel díjazta a zsűri. Szojka Cinta egy szívéhez nagyon közelálló témát választott: egyszerű, letisztult, orchideával, csipkével és gyöngysorral díszített tortát készített anyák napjára. Olyan faszobrot használt asztaldíszként, ahol az édesanya a gyermekét tartja kezében, s hogy a torta még kifejezőbb legyen, egy gyönyörű, édesanyáknak szóló versike is került az alkotás mellé.

Kiélhetik a kreativitásukat

A lányok – akik mindannyian a Sipkay Barna Szakközépiskola tanulói – szeretnek kísérletezni, kedvelik az új alapanyagokat, de valamennyien a hagyományokra alapoznak. Tudják, hogy ma a cukrászoknak figyelniük kell azokra is, akik bár érzékenyek valamelyik összetevőre, mégsem szeretnének lemondani a süteményekről.

– A gluténmentes vagy diabetikus édességek elkészítése sokkal nehezebb és nagy koncentrációt igénylő feladat, de egyben lehetőség is – vélik. Szeretik a gasztroműsorokat, és nem meglepő módon a legnagyobb kedvencük Buddy, a tortakirály, akiről azt mondják, amit csinál, az inkább szobrászat mint cukrászat. De ők a saját útjukat járják, próbálgatnak, újabb és újabb ötleteket valósítanak meg. Imádják, amit csinálnak, mert kiélhetik a kreativitásukat, és azzal foglalkozhatnak, amit a legjobban szeretnek.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában