Helyi közélet

2016.03.10. 08:21

Zöld utat követelnek maguknak

Nyíregyháza - Bár megkülönböztető jelzést használnak, nem mindig kapnak megkülönböztetett figyelmet.

Nyíregyháza - Bár megkülönböztető jelzést használnak, nem mindig kapnak megkülönböztetett figyelmet.

„Hatan sérültek meg egy közlekedési balesetben Nyíregyházán, ahol mentőautóval ütközött egy személygépkocsi. A megkülönböztető jelzéssel haladó mentő elé egy mellékútról hajtott ki a személykocsi.” És ez csak egy hír a közelmúltból, amely rávilágít, hogy a közlekedők jelentős része nem adja meg az elsőbbséget, nem húzódik félre, nem tudja, miként cselekedjen, ha a sziréna felhangzik a háta mögött.

– Balesetveszélyes forgalmi szituációk állnak elő, ha az autósok – észlelve a szirénázó mentőt – pánikszerűen leblokkolnak vagy meggondolatlan manővereket tesznek – ismerte el Tóth György, a nyíregyházi mentőállomás vezetője. – Sokan egyszerűen nem adják meg nekünk az elsőbbséget. Nem könnyű „átverekednünk magunkat” csúcsforgalomban a többsávos kereszteződéseken sem.

– A Szent István utca és a Kert utca kereszteződésében például többször megesett már, hogy az egyik sávban megálltak az autók, ám a másikból, takarásból még áthaladt előttünk egy kocsi. Nem csoda, hogy az elsőbbségünk tudatában is óvatosan közelítjük meg ezeket a csomópontokat, kellő körültekintés nélkül ugyanis talán nem érnénk be a beteggel a kórházba, hanem hozzánk kellene mentőt hívni – mesélte Tóth György.

Nem mindig sietős a dolguk

– Az ügyetlenkedő, rutintalan vezetők mellett a merész, szemtelen autósokkal is meggyűlik a bajunk. Egyesek kihasználják a megkülönböztető jelzéssel haladó mentő felbukkanását, beállnak szorosan mögénk, és a mi „hátszelünkkel” ugyanúgy áthajtanak a piroson és megelőzik a sort, mint mi. Ez különösen veszélyes mutatvány, hiszen csak pár méterrel haladnak mögöttünk, s egy hirtelen fékezésnél már kész a baj!

– Fontos hangsúlyozni: olykor kizárólag a lassú és egyenletes haladás érdekében használjuk a megkülönböztető jelzést. Egy instabil állapotban lévő beteg szállításakor a hirtelen lassítás, gyorsítás, kanyarodás csak rontana a beteg állapotán.

A több mint két évtizedes szakmai múlttal rendelkező műszaki vezető hozzátette: a mentőautók gyorsak és megbízhatóak, igaz, műszakilag nincsenek „feltuningolva”, csak a külső és belső felszereltségük speciális. Ahhoz, hogy valaki mentőautót vezessen, B és C kategóriás jogosítványra, igazolt vezetési gyakorlatra és a legmagasabb fokozatú pályaalkalmassági vizsgálatra (PÁV1) van szükség, amelynek megújítása ötévente kötelező. Ez magában foglalja az egészségügyi, pszichológiai kritériumokat is.

– Bizonyos időközönként vezetéstechnikai tréningeken veszünk részt, ahol szituációs gyakorlatokat végzünk és speciális manővereket tanulunk. Sok balesetet mi magunk előzünk meg azzal, hogy képzetten ülünk volán mögé.

Minden másodperc számít

A satuféket bevágó, szirénahangtól megrémült autóvezetők, a tilosban átszaladó járókelők és a kapucnit viselő, zenét hallgató, „se lát, se hall” fiatalok a riasztáshoz vonuló tűzoltók rémálmai – derült ki a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság zászlósával folytatott beszélgetésből. Tasnádi László 18 éve vezeti a „lánglovagok limuzinját”, melynek össztömege akár a 40 tonnát is elérheti.

– A tűzoltóautók nehezen gyorsulnak és nehezen lassulnak, nem könnyű velük manőverezni a személygépkocsik között, ezért arra kérjük az autósokat, hogy igyekezzenek a lehető legkevesebb akadályoztatással továbbengedni minket. Riasztáskor minimum két járművel vonulunk ki egy-egy kárhelyhez, és igyekszünk tartani a felvett tempót. Az autóvezetők gyakran rosszul reagálnak, amikor észrevesznek minket a visszapillantó tükörben.

– A legtöbben lehúzódnak, megállnak, ám ha a mellettük lévő sávban haladó is ezt teszi, már nem férünk el. Tipikus probléma még, hogy az autósok csak egy tűzoltóautóra számítanak, és amint az elhaladt mellettük, azonnal visszasorolnak, ellehetetlenítve ezzel a második egység gördülékeny továbbjutását. Tasnádi László hozzátette: a tűzoltóautó vezetéséhez a C kategóriás jogosítvány mellett különböző típusvizsgákat kell tenni, ötévente PÁV1-es civil és céges megmérettetésen kell átesni, illetve évente meg kell felelni a pszichológiai alkalmasságin.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában