Helyi közélet

2016.04.30. 12:44

A kárpátaljai magyarok látásával is törődnek a Lions Clubok

Ukrajna - A Lions Clubok Magyarországi Szövetségének szervezésében egy hétig magyarországi szemészek vállalták a kárpátaljai szemproblémákkal küzdők ingyenes szűrővizsgálatát.

Ukrajna - A Lions Clubok Magyarországi Szövetségének szervezésében egy hétig magyarországi szemészek vállalták a kárpátaljai szemproblémákkal küzdők ingyenes szűrővizsgálatát.

A Lions Clubok Magyarországi Szövetsége tevékenysége nem ismeretlen már a kárpátaljaiak előtt sem. Legutóbb ruha- és élelmiszeradománnyal érkeztek a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központjába, hogy így segítsenek az itteni rászorulókon. De a lions mozgalom legfőbb célkitűzése, hogy harcoljanak a megelőzhető és visszafordítható vakság ellen, valamint segítsék a látásukat végérvényesen elveszített vagy vakon született embertársaikat a mindennapokban – adta hírül a Kárpátinfo.

– Nagy dolog ez – mondja Nagy Béla, a KRE Diakóniai Központjának igazgatója –, hisz nálunk nagyon sokan a piacon vásárolják a szemüveget, s nem biztos, hogy azzal jót tesznek a látásuknak…

A vizsgálatot eredetileg Beregszászon szerették volna megejteni, hogy azok is részt vehessenek a szűrésen, akiknek nincs útlevelük. A műszerek átszállítása viszont problémásnak bizonyult, így közös megegyezésre a határ túloldalán, Beregsurányban szervezték azt meg. (Köszönet a Beregsurányi Önkormányzatnak, hogy helyet biztosítottak ennek a programnak.) A vizsgálatra a Diakóniai Központban lehetett bejelentkezni.

A beregsurányi községházán Székesfehérvárról, Pécsről, Kisvárdáról, Miskolcról, Veszprémből, Budapestről és Mátészalkáról érkezett szakértők várták a pácienseket, hogy elvégezzék a szemvizsgálatot, s a korrekció megállapítása után személyre szabott szemüveget adhassanak azoknak, akiknek ez szükséges.

– A Lions Clubok Magyarországi Szövetsége 3 éve indította el országos, ingyenes szemszűrési programját, amelyben eddig is évente 4 000 ember vizsgálatát végezték el – tájékoztat István Zsolt, a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége kormányzója. – Az idén a Lions kárpátaljai segélyprogramja jóvoltából a szűrést kiterjesztették 800 kárpátaljai rászoruló részére is. A komputeres vizsgálat mellett ingyenes szemüvegeket is adományoznak, amelyek személyre szabottan készülnek majd el.

Kirst László optometrista-kontaktológus, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének régióelnöke elmondta, hogy ezúttal nem is a munka, a szemüvegek értéke a legfontosabb, hanem az, hogy az orvosok szívesen jöttek, hogy szaktudásukkal segítsék a Kárpátalján élők életminőség-javítását, hogy ezáltal is több mosolygó ember legyen közöttük – fogalmaz a Kárpátinfo.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában