Helyi közélet

2016.04.04. 17:38

Az év vadvirágát keresték a túrázók

Seregnyi természetbarát várta szombat reggel a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet szívében, hogy megkezdődjön az E-misszió egyesület túrája, amelyen megismerkedhettek az év vadvirágával, a mocsári kockásliliommal.

Hagyománnyá vált a túra

– A márokpapi Csiperke Erdei Iskola és Tábor rendeltetése, hogy bemutassa látogatóinak a Beregi-síkság érintetlen természeti kincseit – mesélte a túravezető, Szőke Zsuzsa.

– Az első kockásliliom-túrát 2010-ben azért hirdettük meg, mert megyénkben kizárólag a Szatmári- és a Beregi-síkságon találkozhatunk ezzel a növénnyel. Meglepően sokan jöttek el, ezért azóta hagyománnyá vált a rendezvény.

– A kongóvirágot – ahogy ezen a környéken nevezik – az év vadvirága cím miatt most megkülönböztetett figyelem övezi, de ettől függetlenül is egyre népszerűbb a túra – mondta Szőke Zsuzsa, és a Márokpapiban bizonyára ritka forgalmi dugó alapján igaza lehet.

– A mocsári kockásliliom a vizes rétek virága. Korábban gyakori volt, azonban lecsapolások miatt fogynak a megfelelő élőhelyek, mára Európa-szerte ritka, Magyarországon veszélyeztetett faj – tudtuk meg a túravezetőtől.

A szárazság miatt az idei túrához nem kellett gumicsizma, de ugyanezért kockásliliomból is kevesebb volt a szokásosnál. Mégis volt miért a lábunk elé nézni: egyetlen liliom eltiprásával ötvenezer forint kárt okozhatunk,

legalábbis ennyi az eszmei értéke.

Az óvatosság a keresztes viperák miatt is indokolt – szerencsére meghallgathattuk egy szakértő tanácsait arról, hogyan viselkedjünk, ha találkozunk egy hüllővel.

Sokan még soha nem látták

A kótaji Jaczkó Andrea a fiával, Ákossal érkezett Beregbe.

– Nem csak ketten jöttünk, kirándulást szerveztem a fiam osztályának. Ez egy pompás túra a gyerekeknek, akik közül sokan még soha nem láttak kockásliliomot, az állat- és növényvilág többi csodájáról nem is beszélve. Tavaly is eljöttünk, jövőre sem hagyjuk ki – összegzett az édesanya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában