Helyi közélet

2016.04.13. 15:33

Beregből nyílik a bírságzsilip

Vásárosnamény - Az a deklarált cél, hogy minél kevesebb közlekedési kihágást kövessenek el az állampolgárok.

Vásárosnamény - Az a deklarált cél, hogy minél kevesebb közlekedési kihágást kövessenek el az állampolgárok.

Bereg fővárosában lehullt a lepel a verőfényes keddi délelőttön – kiderült, hogy valójában mit is takarnak a mozaikszavak és a fantázianevek. A bő egy hete élesben üzemelő kamerahálózat gyakorlati működését bemutató rendezvényen testközelből szembesülhettünk a Közlekedésbiztonsági Automatizált Feldolgozó és Információs Rendszerrel, ahová a Közúti Közlekedési Ellenőrzési Pontokról érkeznek az információk a Robotzsaru segítségével, ami a közúti intelligens kamerarendszer hathatós közreműködésével szerez majd sokaknak kellemetlen, elgondolkodtató perceket.

Odafigyelnek a sebességre

Megerősítették, hogy a jogsértések feldolgozását és a közigazgatási hatósági eljárásokról szóló értesítések kiküldését a rendőrség vásárosnaményi (2014-től) és szombathelyi (2010 óta) adatfeldolgozó központja végzi.

– A Duna vonalától nyugatra, illetve a Budapesten elkövetett szabályszegések esetén a Vas Megyei Rendőr-­főkapitányság, míg a Dunától keletre, valamint Pest megye területén elkövetett szabályszegéseknél a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Szolgálata folytatja le a járművek üzemben tartóival szemben az eljárásokat – közölte Farkas Szabolcs rendőr alezredes, az adatfeldolgozó vezetője.

Az angol valutaegységről elnevezett üzlet mögött szinte észrevétlenül nyúlik el a rendőrségi épület. Onnan indulnak el a címzetthez a szabályszegésről szóló levelek.

– Azután kezdődik el a fényképek feldolgozása, hogy beérkeznek az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező rendőri szervhez. A feldolgozásban részt vevő ügyintézők teendője a vélelmezett szabályszegést dokumentáló képi felvételek elemzése, megerősítése. Ha ezek az információk kétséget kizáróan alátámasztják a szabályszegést, az ügyintéző felügyelete mellett a döntéshozatal és a határozatok postázásra előkészítése automatizáltan működik – hangzott el az objektum bejárása közben. A szerver nagysága, biztonságos tárolása, őrzése érzékelteti, milyen komoly horderejű munkafolyamatról van szó. A nyomtatók és a borítékolók intenzíven dolgoznak, és korántsem a jókívánságok miatt.

– Már a tesztidőszak alatt érzékelhető volt, hogy a járművezetők odafigyeltek a sebességhatárok betartására az eszközök környékén. Amióta éles a rendszer, a folyamat folytatódott. A vártnál kevesebb szabályszegést, jogellenes cselekményt regisztrált a kamerarendszer – nyomatékosította Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője. Konkrét példákkal, kitakart rendszámokkal mutatott be néhányat a friss elkövetők közül. A változtatható helyű és fix telepítésű Közúti Közlekedési Ellenőrzési Pontok kilenc közúti szabályszegést képesek dokumentálni, amelyek közül hat az objektív felelősség hatálya alá tartozik.

A Véda-rendszer kamerái észlelik a sebességtúllépést, a tilos jelzéseken áthaladást, képesek kontrollálni a záróvonal átlépését, a biztonsági öv használatát, a buszsávra, az autópálya leállósávjára, a behajtási tilalomra, továbbá a kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok betartását.

– A kamerák érzékelik a metaadatokat, amelyek az adatátviteli hálózat segítségével eljutnak a Közlekedésbiztonsági Automatizált Feldolgozó és Információs Rendszerhez.

Többek között az is kimutatható, hogy az ominózus jármű rendelkezik-e érvényes műszakival, van-e kötelező felelősségbiztosítása, és elérhető az esetleges körözésére vonatkozó információ is. Az úgynevezett Robotzsaru–rendszer visszajelez a feldolgozónak, így válik teljessé az adatcsomag.

Fogaskerékként csatlakozva

A vásárosnaményi feldolgozóban fogaskerékként csatlakozik egymáshoz a döntéshozatali, a jogorvoslati, a végrehajtási és a működést támogató osztály. Rendezett, kulturált az épület, ahol a dolgozók tulajdonképpen a rendszerek zökkenőmentes működését felügyelik: ellenőrzik az ügyeket, azok adatait.

A határozat borítékolása és a tértivevény nyomtatása automatikus, gyakorlatilag emberi kéz érintése nélkül készül el a jogsértésről szóló határozat. Amit ha kézhez kap a címzett, megemlegeti a Védát.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 13-i számában és a kelet.hu-n.


Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Ez történik a VÉDA-kamerafelvétel készítése és a közigazgatási eljárásban készült határozat postázása között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában