Helyi közélet

2016.04.06. 16:31

Durva következményekkel járhat, ha nem védjük a méheket

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A méhek védelmével a saját jövőnket is óvjuk – figyelmeztet a növényvédelmi hatóság.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A méhek védelmével a saját jövőnket is óvjuk – figyelmeztet a növényvédelmi hatóság.

Színes virágokkal pompázik a tavasz, ilyenkor kultúrnövényeinkre is számos veszély leselkedik, melyek ellen elengedhetetlen a hatékony védekezés. Ám csak oly módon, ha a beporzást végző méhek kötelező védelmének is eleget teszünk.

– A növényvédő szeres kezeléseket csak fokozott odafigyeléssel és a jogszabályok maradéktalan betartásával szabad elvégezni – hívja fel a figyelmet a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földművelésügyi főosztály növény- és talajvédelmi osztálya.

Negatív tapasztalatok

Sipos Tibor főosztályvezető-helyettes negatív tapasztalatokra alapozva hangsúlyozta ki: a növényvédelem egyik kritikus területe a méhek kímélése, a növényvédő szeres kezelések által okozott méhpusztulások megelőzése.

A méhek nagy távolságokból, akár két kilométerről is látogathatják területünket, ezért számítanunk kell a jelenlétükre. Virágzó növényállománynak tekinthető a gazdasági növény virágbimbójának feslésétől az utolsó virágszirmok lehullásáig terjedő időszak.

Sipos Tibor szerint vannak méhekre kifejezetten, illetve mérsékelten veszélyes, ahogy méhekre nem jelölésköteles (méhekre nem veszélyes) növényvédő szerek is.

Szigorúan tilos

– Alapvető szabály, hogy a virágzó növényállományban méhekre kifejezetten veszélyesnek minősített szert szigorúan tilos használni – tájékoztatott Sipos Tibor, majd hozzátette: a méhekre ­mérsékelten veszélyes vegyszerek is csak méhkímélő technológiával használhatóak fel.

KM-GB

Az ökológiai egyensúly is felborulhat

Méhkímélő technológia alatt azt értjük, amikor a növényvédő szert a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően használjuk fel. A jogszabály pontosan így fogalmaz: a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető el az ezen technológia szerinti permetezés, ám legkésőbb 23 órakor be kell fejezni, hogy reggelig ez a méhekre mérsékelten veszélyes növényvédő szer lebomolhasson a már nem veszélyes szintre.

A növényvédő szerek veszélyességi besorolását legegyszerűbben a csomagolóburkolaton olvasható tájékoztatóból tudhatjuk meg, de a NÉBIH által működtetett, az interneten elérhető növényvédőszer-kereső adatbázisból is tájékozódhatunk. A szabálytalan szerhasználat miatt bekövetkezett méhpusztulásért a felelős személy jelentős (súlyos esetben többmilliós) hatósági bírságra számíthat, de a méhésznek okozott károkért is kártérítési kötelezettsége keletkezik.

A méhek védelme minden termelőnek előírt kötelezettsége, de egyben közös felelősségünk is, hiszen nélkülük az ökológiai egyensúly is felborul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában