Helyi közélet

2016.04.14. 09:49

Eldőlt! A horgászok kezelésében a Tisza!

Nyíregyháza - Többoldalú megállapodás született a MOHOSZ, a megyei szövetség és a Szabolcsi Halászati Kft. között.

Nyíregyháza - Többoldalú megállapodás született a MOHOSZ, a megyei szövetség és a Szabolcsi Halászati Kft. között.

Az egyik legfontosabb téma a horgászok körében ebben az évben az, hogy vajon mely szervezetek, egyesületek lesznek a természetes vizek új alhaszonbér­lői, hiszen a haszonbérleti szerződések jelentős része 2015. december 31-ével lejárt.

Még határidő előtt

Lapunkban többször is foglalkoztunk már a témával, most azonban minden bizonnyal a „legnagyobb szenzációt” jelentő hír az, hogy immár horgászok kezelésében van a Tisza is – legalábbis a Záhonytól a tiszadobi megyehatárig terjedő szakasza. Ez azért jelent nagy meglepetést a horgászok körében, mert eredetileg a haszonbérleti szerződés csak jóval később, 2017. december 31-én járt volna le.

– A napokban egy többoldalú megállapodás jött létre a MOHOSZ, a Szabolcsi Halászati Kft. és a Megyei Közhasznú Horgász Szövetség között. A megállapodás lényege, hogy a Szabolcsi Halászati Kft. lemond a halgazdálkodási jogáról a horgászszervezetek javára, így az ország természetes vizeinek jelentős részéhez hasonlóan horgászcélú halgazdálkodás kezdődhet ezen a kiemelt jelentőségű vízterületen is – tájékoztatta szerkesztőségünket Fesztóry Sándor, a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetségének ügyvezető igazgatója, a MOHOSZ alelnöke, aki a többoldalú megállapodás egyik megálmodója volt.

– Megegyeztünk abban, hogy a halgazdálkodási jogot és az ezzel járó feladatokat a jövőben a Sporthorgász Egyesületek Sz.-Sz.-B. Megyei Szövetsége fogja gyakorolni, de a vízterület őrzésébe a Halászati Kft. továbbra is besegít. A jövőben tehát a Tiszán és holtágain kikapcsolódni vágyók a megyei horgászszövetség által kiadott területi engedélyeket vásárolhatják meg természetesen változatlan áron, akár a korábban megszokott helyeken és forgalmazóknál. A Szabolcsi Halászati Kft.-től és bizományosaitól megvásárolt engedélyek továbbra is érvényesek.

– A megállapodás nagy előrelépés a horgászközpontú halgazdálkodás megvalósítása érdekében. Természetesen a jogszabályokkal összhangban szeretnénk kialakítani a horgászatot és a halgazdálkodást a Tiszán – tette hozzá Fesztóry Sándor.

A megállapodás nem jöhetett volna létre, ha a Szabolcsi Halászati Kft. nem mond le a haszonbérleti jogáról, ami csak 2017. december 31-ével járt volna le.

Lecsökkentek a lehetőségek

Radóczi Jánost, a Szabolcsi Halászati Kft. ügyvezetőjét arra kértük, értékelje a most bekövetkezett változást.

– Valóban élő szerződésünk volt a Tiszára és a Bodrogra a jövő év végéig. Nagymértékben leszűkítette azonban a lehetőségeinket az, hogy az új törvény megtiltotta a kereskedelmi célú halászatot a természetes vizeken, ezért amikor a MOHOSZ és a megyei szövetség vezetői felajánlották, hogy kártérítést fizetnek, ha lemondunk a halgazdálkodási jogunkról még a határidő vége előtt, igent mondtunk mindkét folyónál – magyarázta a halmérnöki szakvégzettséggel rendelkező ügyvezető.

– A megállapodás értelmében a jogot átadjuk a MOHOSZ-nak, az pedig továbbadja a Tiszát a megyei szövetségnek, mint alhasznosítónak.

A Bodrog esetében is lemondunk a jogunkról a MOHOSZ javára, az országos szövetség pedig továbbadja az alhasznosítónak, a Tisza-Rétközi Horgász Egyesületnek.

Nem tud elszakadni tőle

– A megállapodásnak része, hogy a megyei szövetség a Tiszába telepítendő halmennyiség felét a Szabolcsi Halászati Kft.-től veszi meg, s ugyancsak a kft.-től rendeli meg a Bodrogba telepítendő összes halat a Tisza-Rétközi Horgász Egyesület – folytatta Radóczi János, majd a beszélgetés végén egy személyes vallomást tett:

– Fáj a szívem, hiszen 32 éven keresztül dolgoztam a Tiszán. Rossz érzés úgy kimenni a folyóhoz, hogy halászni már nem lehet. A Tiszától azonban nem tudok elszakadni, a hajózás szenvedélye megmarad…

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában