Helyi közélet

2016.04.12. 17:09

Emlékeznek, emlékeztetnek

Nyíregyháza - Holokauszt vándorkiállítás: hogy nagyapáink múltja ne válhasson unokáink jövőjévé.

Nyíregyháza - Holokauszt vándorkiállítás: hogy nagyapáink múltja ne válhasson unokáink jövőjévé.

– A holokauszt megtörtént. Mi más akadályozhatja meg, hogy újra megtörténjen, ha nem az oktatás és felvilágosítás. Fontosnak érezzük, hogy a fiatalok hiteles képet kapjanak a vészkorszak pusztításáról, és megismerve a tényeket, az antiszemita és rasszista érzelmeket kirekesszük a szívükből – mondta hétfőn Nyíregyházán Gordon Gábor. Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg a vasút­állomáson azt a vándorkiállítást, amelyet a határon innen és túl, már 140 ezren láttak.

A legerkölcstelenebb tett!

– Budakalászon 1944-ben 10 ezer újpesti zsidót zsúfoltak ilyen vagonokba – mutatott a mögötte álló vasúti kocsira Varsányi Imre. – Azt mondták, Németországba visznek minket, de háromnapi utazás után Auschwitz-Birkenauban szállhattunk ki a vagonokból. Jobbra, balra – mondta a német tiszt. Még visszanéztem, de az édesapámat már nem láttam – elevenítette fel szomorú emlékeit a holokausztot túlélő Imre bácsi, akit 14 évesen vagoníroztak be. A lágerben tudták meg, mi az igazság a gázkamrákról, a holttestek elégetéséről. A barakkban embertelen körülmények között éltek, naponta kemény fizikai munkát végeztek, de enni alig kaptak, hónapokig ugyanazt a ruhát hordták. – Már járni sem tudtam, amikor az amerikaiak felszabadították a tábort. Három hónap kellett, hogy újra embert csináljanak belőlünk – mondta Imre bácsi. Ő 1945 augusztusában jött haza.



– A holokauszt a 20. század legerkölcstelenebb tette, amit ember az ember ellen elkövethet – mondta a megnyitón dr. Ulrich Attila alpolgármester. Meg kell adnunk magunknak a reményt, hogy az utánunk következő generáció okosabb legyen, ne ismétlődhessen meg a múlt. Ebben lehet fontos szerepe az április 16-áig 8 és 17 óra között látható kiállításnak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában