Helyi közélet

2016.04.07. 17:21

Értékes komposzt lesz a zöldhulladék

Nyíregyháza - A zöldhulladék gyűjtését kétféle módon oldják meg a Nyíregyházán.

Nyíregyháza - A zöldhulladék gyűjtését kétféle módon oldják meg a Nyíregyházán.

„Nem szállítják el a zöldhulladékot a Főzde utcában, helyette minden lakónak adtak egy komposztáló »ketrecet«. Én ezt kevésnek tartom, nem is vettem át. Nem értem, miért csak tőlünk nem viszik el ezt a fajta hulladékot. Mi lehet az oka?” – kereste meg lapunkat panaszával egy nyíregyházi olvasónk.

A Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a megyeszékhelyen a zöldhulladék elkülönített gyűjtését két módon oldják meg: házi komposztálót adnak a házigazdáknak, vagy elszállítják a gyűjtőedényekből.

A nyíregyházi önkormányzat egy sikeresen pályázatnak köszönhetően, a fejlesztés részeként, hozzájutott kétezer darab 350 literes házi komposztálóedényhez, amelyeket – külön térítési díj nélkül – Nyírjes, Nagyszállás, Butyka, Rozsrétszőlő, Felsőpázsit, Mandabokor és Felsősima városrészeken osztottak ki. Az átadáskor minden tulajdonos kapott egy tájékoztató kiadványt is, amely az összeszerelési útmutatón kívül a házi komposztálással kapcsolatos tudnivalókat is tartalmazta.

Hasznos tápanyag-utánpótlás

– Az eszköz kiválasztásánál fontos szempont volt a könnyű használhatóság. A házi komposztálással elérhető, hogy a zöldhulladék (fű, faág, falevél, kávézacc, zöldség, gyümölcsmaradék stb.) a saját kertjeinkben megoldja a folyamatos tápanyag-utánpótlást a növényeknek, s így kevésbé szennyezzük a környezetünket. A házi komposztáló használatával a szemünk előtt zajlik a természet önfenntartó körforgása – emelte ki a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. lapunknak nyilatkozó szakembere.

KM-MA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában