Helyi közélet

2016.04.27. 13:56

Gyűrűsfarkú maki bébik születtek Nyíregyházán

Nyíregyháza, Sóstó - Egy napon belül négy katta ( Lemur catta) született a Nyíregyházi Állatparkban. A kölykök között van egy ikerpár is.

Nyíregyháza, Sóstó - Egy napon belül négy katta ( Lemur catta) született a Nyíregyházi Állatparkban. A kölykök között van egy ikerpár is.

Az apró kis állatok 4.5 hónapnyi vemhesség után jöttek a világra. Míg eleinte anyjuk hasán csimpaszkodva töltötték mindennapjaikat, a jelenleg, 1 hónapos állatok már általában a felnőttek hátán lovagolnak. Az újszülött gyűrűsfarkú makik kék szemmel jönnek a világra, de szemük pár hét után élénksárga színűvé változik.

Öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de két hónapos koruktól már szemezgetni fognak a gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is.

Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról,- innen a magyar nevük is- amelyet járás közben magasra emelnek.

Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, s a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon.(Angolul és latinul is lemuroknak nevezik őket-és közeli rokonaikat is- mivel kiáltásaik a római lemures, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták a tudósok eszébe. )

Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben.

Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük, a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban.

A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság, itt a Nyíregyházi Állatparkban is a kicsik között van ikerpár is.

Állatparkunkban két gyűrűsfarkú maki család él: a nagyobb tenyészcsapatban 1 ivarérett hím él nőstényeivel –ebben a családban 3 kölyök született, míg a kisebb csapat- melyek közé a vendégek is bemehetnek- egy aprósággal gazdagodott.

Mivel a szaporodási időszak meghatározott s a csoportban még van termékeny nőstény, valószínűleg a közeljövőben még nagyobb létszámú lesz, a jelenleg 24 főt számláló nyíregyházi maki csapat.

- Nyíregyházi Állatpark -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában