Helyi közélet

2016.04.02. 13:25

Húsvét után is legyen boldog a nyuszi!

Nyíregyháza - Néhány fontos tudnivaló a nyúltartásról kezdőknek.

Nyíregyháza - Néhány fontos tudnivaló a nyúltartásról kezdőknek.

Húsvétkor nyuszik százezrei kerülnek új gazdáikhoz, s mint minden kedvencnek, nekik is megfelelő ellátásra van szükségük. A Nyíregyházi Állatpark fontosnak tartja a felelős állattartásra nevelést, ezért húsvéthétfőn a magyar parasztudvarban a nyuszisimogató mellett szaktanácsadásban is részt vehettek a látogatók, ahol tippeket kaptak az újdonsült gazdik a helyes nyúltartásról.

Mindezek mellett Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark szóvivője lapunkkal is megosztott néhány hasznos tanácsot a nyuszitartással kapcsolatban. A tapsifülesek formagazdagsága óriási, az óriásnyulaktól a legkisebb, tengerimalac nagyságú „toy” nyusziig sok fajtájukat kitenyésztették már. De bármelyikről is legyen szó, érdemes tudni, hogy az egészséges állat élénk tekintetű, szép bundájú, jó kondícióban van, és óriási mozgásigénnyel bír.

Ilyen legyen az élettér

Fontos, hogy olyan életteret biztosítsunk a számukra, amelyben a fajra jellemző életet élhetnek, legyen szó belső vagy külső elhelyezésről. Ha a lakás mellett döntünk, mindig a leghűvösebb, legszárazabb helyiséget válasszuk, mivel sem izzadni sem lihegni nem tudnak, s könnyen hőgutát kaphatnak, ha a hőmérséklet – az ideális 15–21 fokról – 27 Celsius fölé emelkedik.

A ketrec aljába ujjnyi vastagságú forgácsot tegyünk, s a tetejére rakhatunk egy marék szénát is, megakadályozva a forgács széthordását. Az állat gyorsan megszokja az almos dobozt, s abba ürít, a kellemetlen szagokat pedig napi takarítással kerülhetjük el. Kültéren napsütéstől védett helyen tartsuk az állatot, télen pedig szénával jól telerakott kuckóval védjük a hideg ellen. A nyúl számos kint élő állat zsákmánya lehet, ezért védelmet kell biztosítani számára a kóbor kutyákkal vagy akár ragadozó madarakkal szemben is.

Gyakran szabad mozgást is biztosítani kell a kedvencünknek, természetesen felügyelet mellett, s négy hónapos korától speciális nyuszi hámot is adhatunk rá, és kivihetjük legelni a friss fűbe. A lakásban könnyen megrághatja a kábeleket, a tapétát, illetve a bútorok lábait és növényeinket is.

A tapsifüleseknek nagyon érzékeny emésztőrendszere van, s ha nem megfelelő ételt kapnak, könnyen megbetegszenek. A legfontosabb, hogy mindig legyen tiszta víz az önitatóban, jó minőségű, száraz széna a ketrecében. A folyamatosan pótolt széna mellett hetente többször is kínáljunk nyúltáppal, kiegészítő takarmányként pedig különféle zöldségeket – fehér-, és sárgarépát, paprikát, spenótot, uborkát és zellert – adhatunk.

A rágás érdekében

Káposztából vagy karalábéból csak ritkán és csak nagyon kis mennyiség megengedett. Gyümölcsöket a magas cukortartalma miatt csak módjával érdemes adni az állatnak. A fokozatosság rendkívül fontos minden új eledel bevezetése során, különösen ha a tapsifüles 3 hónapnál fiatalabb. A folyton növő metszőfogak miatt a nyulaknak folyton rágcsálniuk kell, ezért rágófa vagy szépia is kerülhet a ketrecbe.

Odafigyelő gondoskodással akár 8–12 évig is velünk élhetnek a hosszú fülű barátaink.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában