Helyi közélet

2016.04.12. 11:05

Így élnek az erdélyi magyarok

Nyíregyháza - A „Zeneszobában” megtanultuk a székely himnuszt és más erdélyi népdalokat.

Nyíregyháza - A „Zeneszobában” megtanultuk a székely himnuszt és más erdélyi népdalokat.

Iskolánk 7. osztályos diákjai élményekben gazdag 3 napot töltöttek Erdélyben, a Határtalanul pályázat keretében. Íme az útinaplónk: „Március 16-án hajnalban indultunk. A korai időpont ellenére jó hangulatban telt az utazás. Miután átléptük a határt, beszámolókat hallgattunk az erdélyi városokról, nevezetességekről. A tudnivalókat korábban gyűjtőmunkában állítottuk össze. Az első napon láttuk többek között Szatmárnémetit, Nagybányát, a koltói Teleki-kastélyt. A szállásunk Korondon volt, ahol a helyi fazekasok nagyszerű munkáival ismerkedtünk meg.

Tematikus napot szerveztünk

A második napon csodálatos természeti kincseket kerestünk fel: jártunk a parajdi sóbányában, a Medve-tónál, a Gyilkos-tónál és a Békás–szorosnál. Egy iskolát is meglátogattunk, ahol nagyon kedvesen fogadtak bennünket.

A harmadik napon megtekintettük Farkaslakát, Marosvásárhelyt, Kolozsvárt, Nagykárolyt, Segesvár mellett pedig megkoszorúztuk a Petőfi emlékhelyet.”

Április első hetében – erdélyi tematikus nap keretében – az iskolánkban folytattuk a munkát: tanulóink megtekintették az út során készített dokumentumfilmet, majd forgószínpadszerűen élménybeszámolókat tartottak a kiránduláson részt vevő gyerekek az iskola minden évfolyamának.

Zene, térkép, irodalom

Erdélyi táncokat és népi játékokat tanultunk, sőt, ezek történetét is megismertük! A „Zeneszobában” a székely himnuszt és más erdélyi népdalokat tanulhattunk meg. Az „Irodalom-birodalomban” az alsós gyerekek székely népmeséket hallgattak, a „Kultúrpalotában” erdélyi magyar írók, költők életével és munkásságával foglalkoztak a felsős diákok. A „Térképszobában” végigkísérhették a gyerekek a kirándulás helyszíneit.

Ezek a programok egyértelműen elősegítették az erdélyi kultúra és az ott élő magyarság egy-egy életszeletének megismerését.

- A 7. évfolyam tanulói, Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Kertvárosi Tagintézménye -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában