Helyi közélet

2016.04.08. 07:50

Lakás-horror: Melyiktől féljünk jobban? Az albérlettől vagy a lakáshiteltől?

Nyíregyháza - "Forintalapú hitelt vettünk fel húszéves futam­időre. Kiszámoltam: félszáz esztendős leszek, mire nyugodt szívvel tarthatunk egy lakásavató bulit."

Nyíregyháza - "Forintalapú hitelt vettünk fel húszéves futam­időre. Kiszámoltam: félszáz esztendős leszek, mire nyugodt szívvel tarthatunk egy lakásavató bulit."

Tőlünk nyugatabbra a lakást keresők ­többnyire hosszú távra bérlik az ingatlanokat. Ahelyett, hogy frusztrálná őket a tudat, hogy nem a saját házukban laknak és alapítanak családot, inkább élvezik a mobilitás szabadságát, a röghöz kötöttség nélküli élet minden előnyét.

Magyarországon ezzel szemben a legtöbb fiatal, illetve fiatal pár saját ingatlan megvásárlásán töri a fejét, ahogyan szüleik is tették annak idején. Idegenkednek az albérletektől, kiszolgáltatottnak érzik magukat, ami, valljuk be, nem csoda, hiszen sok esetben a felek nem kötnek egymással írásbeli bérleti szerződést, vagy ha mégis, jól felfogott anyagi megfontolásból „elfelejtik” törvényesíteni a jogokat és kötelezettségeket egyaránt tartalmazó dokumentumot.

Szabadabb megoldás

Saját lakás vagy albérlet? Ön milyen szempontokat mérlegelt, milyen érvek és ellenérvek alapján döntött?

– A válásom után sokáig töprengtem: belevágjak egy újabb hitellel terhelt lakásvásárlásba, vagy költözzek albérletbe? Amíg gondolkodtam, hazaköltöztem a szülői házba. Őszinte leszek, jól esett a gondoskodás – neveti el magát Katona Ildikó.

– De bármennyire is jó az „anya főztje”, aki egyszer megszokta az önállóságot, az visszavágyik a saját szokásai és rigolyái közé. Szeretek utazni, mindig foglalkoztatott a gondolat, hogy egy-két évre elmegyek külföldre, így egyszerűbbnek és jobbnak tűnt, ha nem a lakásvásárlással együtt járó röghöz kötöttséget és a 25–30 évre szóló hitelterhet vállalom, a bankok packázásáról már nem is beszélve, hanem egy szabadabb megoldást.

– Míg élek, van hová hazamennem, így nem éreztem kényszert, hogy saját tulajdonú lakásom legyen, és a főbérlővel is szerencsém volt, hiszen a szerződést több évre írtuk meg, így attól sem tartok, hogy egyik napról a másikra költöznöm kell – érvelt Ildikó.

– Most vagyok a legszebb korban, még az is lehet, hogy egy másik városban, az ország egy távoli szegletében kapok olyan álláslehetőséget, ami kihagyhatatlan lesz. Itt lakást, ott meg albérletet fizetni? Na, annak végképp nem lenne értelme – tette hozzá.

Évtizedekig törleszthetünk

– Minden hónappal, évvel, lásd, rövidebb a hitelfogság – fogalmazott némi radnótis áthallással a nyíregyházi Tóth Péter, aki feleségével pár éve vásárolt lakást a belváros szívében. – Forintalapú hitelt vettünk fel húszéves futam­időre. Kiszámoltam: félszáz esztendős leszek, mire nyugodt szívvel tarthatunk egy lakásavató bulit.

– Mivel az ingatlan csak a törlesztőrészletek maradéktalan befizetése után száll a nevünkre, mondhatni, mi is albérletben élünk, de megnyugtató a tudat, hogy nem egy főbérlőnek termelünk passzív jövedelmet, hanem a saját kecónkat fizetjük, amely egy szép napon a miénk, illetve a gyermekünké lesz – fogalmazott Péter.

– Szemben az albérlettel, ahol kiszámíthatatlan, mikor emel díjat vagy tesz utcára minket a tulajdonos, a „saját” lakásnál jóval nagyobb az ember komfort- és biztonság­érzete, a havi kiadásai pedig nagyjából ugyanazok. Ezt a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk, újíthatjuk fel, rendezhetjük be, a magunk urai vagyunk. Igaz, a panelprogram költségeit sem háríthatjuk át senkire…

– Angliában, Németországban valóban a lakás- vagy házbérlés a „divat”, ott azonban nem viszi el a fizetés felét az albérleti díj és a rezsi, ezzel szemben kis hazánkban… – tette hozzá.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 8-i számában és a kelet.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában