Helyi közélet

2016.04.19. 09:16

Már nem csak az irodalom szentélye

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Egy kisebb bevásárlás áráért számtalan szolgáltatást vehetünk igénybe a könyvtárakban egy egész éven át.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Egy kisebb bevásárlás áráért számtalan szolgáltatást vehetünk igénybe a könyvtárakban egy egész éven át.

– Az elmúlt évtizedekben a könyvtárak szerepe megváltozott: mára a hagyományos „megőrzésen” túl információköz­vetítőként és multifunkcionális térként szolgál – ismertette Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

Szépirodalom és informatika

– A legfontosabb feladatunk a digitalizáció lett, amire azért van szükség, hogy elektronikus formában is az olvasók rendelkezésére álljanak azok a dokumentumok, melyek egy részét vagy egészét ma még csak papíralapon érhetik el. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis az olvasás nem lett népszerűtlenebb, csak másfajta hordozókat veszünk kézbe. Ma már inkább számítógépen, laptopon, tableten, e-book-olvasón vagy okostelefonon keresztül informálódunk, ehhez pedig a könyvtáraknak is alkalmazkodniuk kellett.

Tavaly közel kilencezren iratkoztak be a megyei könyvtárba, az idén pedig eddig már több mint hatezren csatlakoztak a bibliotéka regisztrált olvasóbázisához, akik a kölcsönzésen túl többek között internetezhetnek, az adatbázisban keresgélhetnek, helyben szakdolgozatot köttethetnek be.

– Mert mit vásárolhatunk ma a boltban 1400 forintért? Talán egy kiló kenyeret, egy liter tejet, vajat és felvágottat. Ugyanennyiért a könyvtár egy éven át kínálja a szolgáltatásait – mutatott rá Tomasovszki Anita.

– Egyre kevesebb fiatal dönt úgy, hogy a könyvtáros hivatást választja. Tudni kell, manapság annak ellenére, hogy a legnépszerűbb szolgáltatás még mindig a kölcsönzés, a könyvtáraknak 2016-ban már nem csupán szépirodalommal és információval, hanem informatikai eszközökkel és tudással is el kell látnia az olvasókat – jegyezte meg Polák Péter tájékoztató könyvtáros.

– A legtöbb olvasó manapság már nem azt várja el, hogy személyesen szolgáljuk ki a könyvtárban, hanem online tegyük ugyanezt, amilyen gyorsan csak lehet.

Ennek igyekszünk megfelelni: hatalmas digitalizált komolyzenei állományunk van, amit bárki meg tud hallgatni, de online elérhető már a legtöbb megyei folyóirat is, újabban pedig egy óriási képeslaparchívumot kezdtünk „építeni”.

Komolyzene és képeslapok

– Gyermekkorom óta járok ugyanabba a könyvtárba. Édesanyám vitt el először, amikor még olvasni sem tudtam. Először a képeskönyvek közül válogattam, majd az ifjúsági regények következtek. Ahogy egyre idősebb lettem, úgy szélesedett az érdeklődésem: mostanra a ponyvától a szépirodalomig bármit elolvasok, ami a kezembe kerül – mondta el érdeklődésünkre Nagy Zsófia, aki szerint ma, amikor több ezer forintot is elkérnek egy kötetért az üzletekben, sokkal gazdaságosabb beiratkozni a könyvtárba.

– Annyi könyvet kölcsönözhetek ki, ahányat csak akarok, egyedül arra kell figyelnem, hogy időbe visszavigyem, így elkerülhetem a büntetést. Szerencsére mostanában már nem kell hónapokig várni egy-egy új kötetre, gyakorlatilag a megjelenéssel egy időben megtalálom a könyvtár polcain az áhított regényt.

A könyvek illata

– Tavaly karácsonyra kaptam a feleségemtől egy e-könyv-olvasót. Korábban el sem tudtam képzelni, hogy nem papíralapú könyvet olvasok, de egyszer kölcsön­adta az unokám a kütyüjét, és néhány nap alatt hozzám nőtt. Az internetről rengeteg elektronikus könyvet lehet letölteni, sokszor hamarabb megtalálom a világhálón, mint a könyvesboltban – vallotta be Tóth-Nemes Ferenc, s hozzátette: az e-book-olvasóján több ezer kötetet is tárolhat.

– Gyakorlatilag bárhová magammal vihetem az egész könyvtáramat, nem kell a súlyos köteteket cipelni, ráadásul a szerkezet kis helyen is elfér. Egy valami hiányzik, amit semmilyen modern eszköz nem pótolhat: a könyvek illata.

KM-CsA

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 19-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában