Helyi közélet

2016.04.13. 17:59

Mendrey: jogszerű a pénteki oktatási sztrájk

Budapest - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint jogszerű a péntekre tervezett kétórás figyelmeztető sztrájk, amelyet az oktatás helyzete miatt tartanak.

Budapest - A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint jogszerű a péntekre tervezett kétórás figyelmeztető sztrájk, amelyet az oktatás helyzete miatt tartanak.

Mendrey László, a szakszervezet elnöke egy szerdai, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a március 30-ai polgári engedetlenségi akcióval szemben, amely tudatos jogsértés volt, a mostani sztrájk nem ütközik a jogba. A sztrájkban részt vevő tanároktól munkabért is levonnak - hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy tudomásul vették a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ feltételét, miszerint a pedagógusoknak kell gondoskodniuk a gyermekek felügyeletéről pénteken. Ezt ugyanakkor jogi visszaélésnek nevezte, mivel véleménye szerint úgy nem lehet sztrájkolni, ha közben dolgozni kell. A diákok felügyelete márpedig munka - tette hozzá, megjegyezve: órát tartani könnyebb annál, mint mással lekötni az iskolások figyelmét, ha azonban tanítanának, értelmét veszítené a sztrájk.

Hozzátette: nem kívánják megakadályozni azokat a pedagógusokat, akik dolgozni szeretnének és nem sztrájkolnak, azonban azt kérték az igazgatóktól, hogy ezek a tanárok ne tanítsanak, hanem más munkát végezzenek péntek délelőtt.

Mendrey László úgy fogalmazott: minden okuk megvan arra, hogy a legkeményebb kényszerítő eszközt vessék be annak érdekében, hogy a kormány "észhez térjen".

Sándor Mária ápolónő, aki fekete ruhás nővérként vált ismertté, arról beszélt, hogy Az Emmi mostohagyermekei akciószövetség "fekete ruhás pénteket" hirdetett a fehér, korrupciómentes egészségügyért. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra: nincs tisztességes betegellátás Magyarországon.

Arra kérte az egészségügyi dolgozókat, így többek között az orvosokat és a nővéreket, hogy viseljenek fekete színű ruhát vagy szalagot. Mivel azonban ezt tudomása szerint több kórházban nem engedélyezik, arra szólította fel a civileket, hogy ők álljanak ki a kórházak elé fekete ruhában az akciótól eltiltott dolgozók helyett az oktatási sztrájk idején, reggel nyolc és tíz óra között.

Krasznai Gábor, a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért elnevezésű Facebook-csoport szóvivője azt mondta: céljuk, hogy minél több település fekete színbe "öltözzön" pénteken, ezért szalagokat, molinókat helyeznek ki utcai oszlopokra. Szimpatizánsaiknak azt üzente: nem kell félniük, mert igazuk van.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában