Helyi közélet

2016.04.03. 15:55

Mire ügyeljünk, ha egy kutya az utas?

Nyíregyháza - A kutya nem szaladgálhat szabadon a személygépkocsiban.

Nyíregyháza - A kutya nem szaladgálhat szabadon a személygépkocsiban.

„Olvastam a cikket a telepített traffipaxokról, mely szerint a kutyák szállítását is ellenőrizhetik vagy fotózhatják vele. Konkrétan milyen jogszabály, előírás szabályozza a kutyák szállítását a személyautóban? Szerintem ezzel sokan nincsenek tisztában” – ugrasztotta ki a nyulat a bokorból olvasónk, Jakab András.

Ne veszélyeztessen!

„A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet nem tartalmaz önálló rendelkezéseket a kutyák szállításáról” – áll az ORFK Kommunikációs Szolgálatának reagálásában.

„Az állatok szállítására is vonatkozik a KRESZ 3. § (1) c) pontja, mely szerint aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon és ne zavarjon.” Tehát a ­kutyát úgy kell elhelyezni, hogy az a jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben semmiképpen ne akadályozza.

„A hátsó ülésen szállított kutyát lehetőleg egy hámmal összekapcsolt speciális, kutyáknak készített biztonsági övvel kell bekötni, amitől a nagyobb fékezésnél nem borul előre.

Ha csúszásmentesen rögzíthető, lehetőség van a szállításra a kutya méretének megfelelő boxban is. A kutya és a box méretétől függ, hogy a hátsó ülésen vagy a csomagtérben helyezik-e el az állatot. Egyterű autónál a csomagtérben is utazhat szabadon a kutya, de csak úgy, ha az a célnak megfelelő ráccsal vagy speciális hálóval le van választva az utastértől.”

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában