Helyi közélet

2016.04.02. 09:23

Naiv gyerekek, lájkfüggő tinik

Nyíregyháza - Annyira vágynak a szeretetre, hogy nem hajlandók tudomást venni a veszélyről.

Nyíregyháza - Annyira vágynak a szeretetre, hogy nem hajlandók tudomást venni a veszélyről.

Minden szülő rémálma, hogy gyermekének egyszer nyoma vész. Már attól is pánik félelem uralkodik el az édesanyákon, apukákon, ha a boltban, játszótéren szem elől tévesztik csemetéjüket. Nincs ez másként akkor sem, ha idősebb lesz. Ha később ér haza az iskolából, nem jelentkezik be telefonon a megbeszélt időben, hajlamosak vagyunk a legrosszabbra gondolni. Pedig a legnagyobb veszély lehet, hogy ott les rájuk, ahonnan kevésbé várnánk: az interneten. A szülők leginkább attól tartanak, hogy gyerekeik kiadják személyes adataikat, és túl sokat árulnak el magukról vadidegeneknek.

– Manapság szinte minden szülő úgy érzi, mintha a mai gyerekek „korábban” felnőnének, de érzelmileg sokkal éretlenebb jegyeket mutatnak. A felnőttek próbálnak mindent megtenni, hogy megteremtsék azokat a tárgyi feltételeket, amelyek ebben a digitalizált világban szükségesek, és gyakran észre sem veszik, hogy ezek mellett a személyes kapcsolatokra egyre kevesebb idő jut: elmaradnak a családi beszélgetések, a közös programok. A kamasz pedig keresni fogja a külső kapcsolódási lehetőségeket. Ezt nyújtja az internet – mutatott rá Lupák Éva, a nagykállói Sántha Kálmán Szakkórház pszichológusa.

Fantáziák, vágyak

A serdülőkor mindig kitüntetett szerepet kapott, hiszen rengeteg veszély leselkedik a fiatalokra: tombolnak a hormonok, a tinik pedig belevetik magukat az életbe, néha szándékosan keresve a veszélyt.

– Azt gondolhatnánk, hogy a mai fiatalok sokkal érettebbek annál, minthogy könnyen át lehessen verni őket, ám látnunk kell, hogy az életkoruk miatt még nincsenek birtokában az értékítéletek és döntések meghozatalához szükséges tapasztalatoknak. Amennyire felkészültnek látszanak, érzelmileg olyannyira éretlenek. Ez azt jelenti, hogy amit értenek, azt felfogják, azonban érzelmileg feldolgozni nem tudják. Igyekeznek minél pozitívabb képet kialakítani magukról, ami sokszor vágyfantáziák, meglévő tulajdonságok felnagyított részleteiből áll össze.

A kamaszkor a szexualitás szempontjából is rendkívül fontos, manapság egyre fiatalabb életkorban bonyolódnak ilyen kapcsolatokba, és ezek sokszor interneten köttetnek. A 10–18 éves fiatalok 11%-a teljesen egyedül megy el az első találkozóra az újdonsült webes ismerősével.

Önértékelési problémák

– Gyakran azt látjuk, olyannyira szeretnének valakihez közel kerülni, hogy nem veszik észre a vészjeleket, ezáltal válnak potenciális áldozattá az interneten arctalanságba burkolózó fenyegetésekkel szemben. A tizenéves lányok feltöltött fotói a majdani „felnőtt nő” képét vetítik előre – jegyezte meg Lupák Éva, s hozzátette: egy kislány ezen a „képen” keresztül ismerkedik, miközben érzelmileg közel sem elég érett az intimebb kapcsolatok kialakítására.

Emellett, mivel a legtöbben olyan képeket posztolnak, melyeken minden idillikusnak, tökéletesnek tűnik, a fiatalok sokszor úgy érzik, hogy ők nem elég szépek, „jók”, boldogok a kortársaikhoz képest, így a szemléletük és értékrendjük negatív irányba torzulhat. Nem a belső értékek, hanem a külsőségek válnak fontossá. Pozitívabb képet igyekeznek mutatni magunkról, emiatt pedig identitásproblémák, önértékelési nehézségek jelenhetnek meg. Szinte függővé válnak a „lájkoktól”, és ezek alapján határozzák meg önmagukat is.

- KM-BM, CsA -

További részletek a kelet.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában