Helyi közélet

2016.04.02. 19:32

Nem értették, miért akarok szakács lenni, hisz koszosak, zsírosak, a hagymaszagban izzadnak reggeltől estig

Nyíregyháza - Pataky Péter azt mondja, 28 éves koráig félgőzzel élt, úgyhogy van mit behoznia!

Nyíregyháza - Pataky Péter azt mondja, 28 éves koráig félgőzzel élt, úgyhogy van mit behoznia!

– Én már jóval hamarabb, 2001-ben menni akartam, de mindenki lebeszélt róla – mesélte lapunknak Péter. – Nem értették, miért akarok szakács lenni, akikről akkoriban még az a kép élt, hogy koszosak, zsírosak, a 40 fokos konyhában, hagymaszagban izzadnak reggeltől estig. Angliában három év alatt négy helyen dolgoztam, elvégeztem egy hároméves profi szakácsiskolát, ami végül főiskolai szintű bizonyítványt adott, és remek mesterektől sokat tanultam. De hiányzott a családom, a barátaim, és szerettem volna eljönni, amikor jött egy franciaországi ajánlat: sípályára kerestek magánszakácsot. Kis csoportoknak kellett volna főznöm minden este ötfogásos vacsorát, és úgy döntöttem, egy szezont lehúzok ott.

– Ám mielőtt kimentem volna, elmentem vitorlázni két régi jó ismerősömmel, és az egyik este megszületett az Ikon étterem ötlete. Mi hárman nagyon egy húron pendülünk, a két tulajdonos számára az Ikon a nagy szerelem. Ha ez a pénzről szólna, a nyitás óta már többször lehúzhattuk volna a rolót – mondjuk úgy háromhavonta.

– Az igazság az, hogy kezdetben túl elegáns volt a hely: izgalmas, de nem közérthető. Amikor 2012 áprilisában megnyitottunk, a fine dining a világ legtöbb országában már lecsengőben volt, és ehhez nekünk alkalmazkodnunk kellett volna – később ezt meg is tettük. Mert beláttuk, az emberek, akik egész nap telefonálnak, levelekre válaszolnak és mindezt öltönyben teszik, este, amikor elmennek vacsorázni, már nem akarnak nyakkendőben ülve feszengeni, ehelyett lazább viseletre, könnyedebb hangulatra vágynak. A vendégek visszajelzéseit figyelembe véve sok mindenen változtattunk, de a minőségből nem engedtünk, és ma már az Ikon megáll a lábán.

A főzés: élmény

Péter viszont több lábon áll, hiszen ma már a televízió is az élete része.

– Már az Ikon megnyitása előtt ismertem Mautner Zsófit, aki először vendégnek, majd váltótársának hívott az Ízes élet című gasztroműsorba, de a Konyhafőnökben és a Család-barátban is főztem. Zsófinak egyre több lett a munkája, így ő kiszállt, én viszont maradtam, a műsor pedig március elején átköltözött a TV2-re.

– Nem az a célom, hogy megmutassam, mennyiféle technológiát ismerek, hanem az, hogy sikerélményhez juttassam azokat, akik kipróbálják a receptjeimet. Sokan félnek a főzéstől, attól, hogy elrontanak valamit – nekik szeretném megmutatni, hogy ha betartanak néhány szabályt, a főzés élmény – mondja Péter, aki, hogy a maradék szabadidejét is lekösse, húsfeldolgozó üzemet nyitott a Tisza partján.

Sokat főz fejben

Tizenháromféle hústerméket készítenek: konfitálnak, szuvidálnak, az előkészített húst pedig olyan éttermeknek adják el, amelyek nem rendelkeznek ezekkel a technológiákkal. És hogy hogyan lehet az Ikont, a tévéműsorokat és az üzemet összeegyeztetni?

– Most találnak meg a lehetőségek, most kell élni velük, egyébként is: 28 éves koromig félgőzzel éltem, úgyhogy van mit behoznom – meséli a séf, aki sok mindent szeret: a húslevest ugyanúgy, mint a csirkepaprikást, de a grillszezon az egyik kedvence. Sokat főz fejben, például amikor az étterem és a tévéstúdió között autózik, és azt mondja, ez mindig beválik, mert ami fejben működik, az a konyhában is fog.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában