Helyi közélet

2016.04.15. 12:45

Olvasónk rigógyilkossággal gyanúsít egy macskát

Nyíregyháza - Olvasónk sokszor látta már lesben állni, most már teljesen biztos benne, hogy ki lehet a tettes. "Van egy olyan érzésem, hogy a fekete macska volt a feketerigónk gyilkosa."

Nyíregyháza - Olvasónk sokszor látta már lesben állni, most már teljesen biztos benne, hogy ki lehet a tettes. "Van egy olyan érzésem, hogy a fekete macska volt a feketerigónk gyilkosa."

Éveken át a ház előtti és az udvaron lévő fák lombjai között élt 2-3 feketerigó-páros. Megszoktuk a nyári hajnalokban nyitott ablakon behallatszó hangos trillázásukat, a lelkünk mélyén magunkénak tekintettük a kis szárnyasokat. Sajnos tavaly már nem jelentkeztek.

Sokszor láttam „lesben állni”

Telt múlt az idő, s az idén januárban láss csodát, újra ránk köszönt egy feketerigó, akinek a nagy fenyő lett a búvóhelye. Egyedül volt, de reméltem, tavaszra talál magának párt. Tudtam, hogy szereti az almát, ezért megkínáltam, ő pedig elcsipegette.

Úgy tűnt, egyáltalán nem fél. Mondtam is neki, hogy „hékás, légy óvatos”! Jó pár napja nem látom már a kis feketerigót, látom viszont a fekete macskát, aki mindennap a mi udvarunkban jár-kel. Van egy olyan érzésem, hogy ez a macska volt a feketerigónk gyilkosa. Sokszor láttam „lesben állni” madarak közelében. Lelki szemeim előtt ott van az almát csipegető rigó, akire evés közben lecsap a macska mancsa.

Szinte biztosra veszem, hogy a múlt évben is ez a macska pusztította el a rigó­családokat! Amikor a fekete négylábú az udvaron mászkált, a feketerigók „megkongatták a vészharangot”, zajos csiripeléssel próbálták elzavarni.

Az éhség vagy az ösztön hajtja?

A mi macskánk gyermekkoromban az egeret, meg a tejet szerette a legjobban. Egeret a mai macskák már nem látnak, ha mégis, félnek, megijednek tőlük. Dézsmált a mi macskánk mást is, de nem madarakra vadászott!

Vajon, ha rendesen etetné a rigógyilkossággal megalapozottan gyanúsítható fekete macskát a gazdája, akkor is kedve támadna madarakra vadászni? Remélem, nem. Ebben bízva várom, hogy hátha újra eljönnek és biztonságban élhetnek nálunk a feketerigók, akik egyébként védett madarak, eszmei értékük egyenként 25 ezer forint.

- Dombóvári István, Nyíregyháza -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában