Helyi közélet

2016.04.20. 11:38

Ötöst ért a munka a 4-es útnál

Nyírbogdány - Nagyot néztek az elmúlt szombaton az autóval közlekedők Nyírbogdány térségében, hiszen nem tudták elképzelni, hogy láthatósági mellényben kik szedik a szemetet a 4. számú főút mellett.

Nyírbogdány - Nagyot néztek az elmúlt szombaton az autóval közlekedők Nyírbogdány térségében, hiszen nem tudták elképzelni, hogy láthatósági mellényben kik szedik a szemetet a 4. számú főút mellett.

Csupán annyi megállapítást tettek maguk között, hogy közmunkások nem lehetnek, hiszen ők szombaton nem dolgoznak.

Valóban nem közmunkások voltak, hanem önkéntesek. Olyan emberek, akik a szombatjukat áldozták fel azért, hogy a járművekből kidobált, valamint a környező településekről odahordott szemetet összeszedjék.

Hagyomány már

A nyírbogdányi székhelyű Horgász, Vadász, Természetbarát Szolidaritási Egyesület életében hagyomány már, hogy tavasszal környezetvédelmi napot rendeznek, s az idén sem szakadt meg ez a nemes szokás.

Az önkéntesek 9 óra körül kezdték a munkát, így igencsak fáradtak voltak annak a négytagú csapatnak a tagjai is, akiket néhány óra elteltével e sorok írója faggatott.

Mint kiderült, Balogh Zoltánné, Kerekesné Bódi Krisztina és Szentpéteri Viktória a nyírbogdányi Székely Elek Egyesület tagjaként csatlakoztak az akcióhoz, míg a kis csapatban Jobbágy Istvánné a házigazda Hova-Tesz Egyesületet képviselte.

– A két civil szervezet között meglévő együttműködési megállapodás keretében segítettünk be a szemét gyűjtésébe – tudtuk meg Szentpéteri Viktóriától, a Székely Elek Egyesület elnökétől. – A közös munka jó volt arra is, hogy megismerhettük a másik civil szervezet tagjait. Igaz, főleg a kezünk járt és nem a szánk, hiszen nagyon sok szemét volt az út mindkét oldalán. Nehezítette a munkát, hogy gyakran szúrós fák alá kellett benyúlnunk, s igen csak kivette az energiánkat, hogy a meredek árokparton kellett le-, illetve felmenni – tette hozzá az elnök.

Doboz, flakon, abroncs

Jobbágy Istvánné 62 évesen fáradhatatlanul gyűjtötte az eldobált szemetet. – Találtunk cigarettás-, sörösdobozt, műanyag flakonokat, csokispapírokat, sőt még gumiabroncsot is – sorolta a leltárt.

Vajon az édesanyáknak, a feleségeknek szombaton nem lenne otthon munkájuk?

– Mivel tudtuk, hogy jövünk, annak megfelelően szerveztük meg az életünket. Én például péntek este éjfélig fent voltam, hogy most el tudjak jönni – mondta Kerekesné Bódi Krisztina, akinek három gyermeke van.

– A nagyobbakat megkértem, hogy vásároljanak be, s remélem, már a mosógépet is elindították. Egy évben egyszer van egy ilyen takarítási nap, fontosnak éreztem, hogy itt legyek, hogy tegyek én is valamit a környezet tisztaságáért.

KM-MML

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 20-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában