Helyi közélet

2016.04.13. 18:26

Segít legyőzni az öt ellenséget

Nyíregyháza - Az indiai spirituális mester megmutatja, hogy kerülhetünk közelebb önmagunkhoz.

Nyíregyháza - Az indiai spirituális mester megmutatja, hogy kerülhetünk közelebb önmagunkhoz.

Acharya Shree Shankar egy belvárosi jóga­stúdió invitálására érkezett a megyeszékhelyre. A sors keze, hogy tanítványa, dr. Kiss Csaba évekig volt a Kelet-Magyarország üzemorvosa. Segítségével minden kérdésemre választ kaphattam.

– Az előző hónapban Debrecenben, most pedig Nyíregyházán találkozott a spiritualitás iránt érdeklődőkkel a mester. Úgy látja, sok olyan ember él itt, aki szeretne fejlődni, közelebb kerülni eddig ismeretlen énjéhez – árulta el a látogatás okát a kótaji háziorvos. A fiatal doktor néhány évvel ezelőtt indult el az önismeret ezen útján, s úgy érzi, sokat köszönhet a Bangalorból érkezett Shankarnak, aki a spiritualitás minden szegmenséből merít tanításai során. De vajon hogy válik valaki spirituális mesterré?

Mesterré válás

– Spirituális értelemben öt ellenséget kell legyőznünk: a vágyat, a haragot, a ragaszkodást, a féltékenységet és az egót. Ha ezeken sikerült felülkerekedned, akkor válsz mesterré. Én ezt már megtettem, és most az a célom, hogy másoknak is segítsek mindezek elérésében – tárta szét a kezét Acharya Shree Shankar, aki a „hogyanba” is bepillantást engedett.

– Az óráimon különböző technikákat mutatok, melyekkel az emberek közelebb kerülhetnek saját magukhoz, megismerhetik a valódi énjüket. Ahogy a keresztények Krisztus tanításait követik, aki szeretetre, együttérzésre, megbocsátásra és tudatosságra kérte, „nevelte” a híveit, Jézushoz hasonlóan én is arra tanítom a követőimet, hogy ne legyenek erőszakosak, dühösek, inkább elégedettek és boldogok. A szándékaik legyenek tiszták, ők maguk pedig odaadóak. Ne próbáljanak meg birtokolni semmit, mert egy napon mindannyian meghalnak – ez a végső igazság, az egyetlen bizonyosság, amit elmondhatok –, és mivel az élet ennyire bizonytalan, nincs okunk arra, hogy bármi miatt is aggódjunk. Inkább keressünk egy olyan célt, amiért érdemes ezen a világon élnünk. A tanításaim segítségével mindezt elérhetik és megtalálhatják az emberek.

– Akik vallásos háttérrel érkeznek, nehezen értik meg a meditáció lényegét, így nekik különböző rituálékat mutatok. Máskor olyanok érkeznek hozzám, akiknek semmiféle hitük nincs, hozzájuk is más módszerekkel kell közelkerülnöm, a cél azonban minden esetben ugyanaz: legyőzni az öt ellenséget.

Amikor Acharya Shree Shankar terveiről érdeklődtem, elárulta: szeretne a térségben egy ashramot építeni, ahol az emberek együtt lakhatnak és élhetik meg a spiritualitásukat.

Készen állnak

– Ez egy önfenntartó közösség lenne, melynek tagjai imával, meditációval, beszélgetéssel és a tehetségük kibontakoztatásával töltenék a napot. Saját magunk termesztenénk meg a zöldséget, gyümölcsöt, külön helyiségek lennének az alváshoz, meditációhoz, főzéshez. Ázsia és Európa szinte minden országában élnek tanítványaim, akik korábban Indiába is eljöttek hozzám akár Amerikából is, csak hogy együtt lehessenek velem néhány napig. Most, hogy Magyarországon vagyok, szívesen ülnek majd repülőre, hogy ismét találkozhassunk. Ők mind arra várnak, hogy megépüljön a központ, amihez hasonlót már Bangalorban létrehoztam.

– Lesznek, akik életük végéig az ashramban élnek és dolgoznak majd, míg mások akkor jönnek és mennek, amikor szükségét érzik. Mindenki maga dönti el, mennyi ideig marad távol a világ zajától. Fontos, hogy senkire nem erőltetjük rá, hogy köztünk maradjon és elhagyja a családját, mert a spiritualitás nem erről szól. Nehéz lehet ezt első hallásra megérteni és átérezni, de rengetegen keresik az ashramokhoz hasonló helyeket, és sokan szeretnének így élni. Pillanatnyilag Erdőbényén keresgélünk, aztán majd meglátjuk, hol találjuk meg a számunkra megfelelő otthont, az azonban biztos, hogy 2021-ig megépítjük és megnyitjuk a központot a közelben.

 

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 13-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában