Helyi közélet

2016.04.01. 11:35

Tesco-ügy: nem tréfál a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete

Nyíregyháza - A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) pénteken sajtótájékoztatót tartott a Tescónál zajló bértárgyalásokkal és sztrájkhangulattal kapcsolatban.

Nyíregyháza - A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) pénteken sajtótájékoztatót tartott a Tescónál zajló bértárgyalásokkal és sztrájkhangulattal kapcsolatban.

Az utóbbi időben a munkavállalók körében kialakult sztrájkhangulat miatt a Tesco munkavállalóit egyedüli reprezentatív szakszervezetként képviselő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) egyre inkább sürgeti a 2016. évi bérrendezési és bérfejlesztési egyeztetések felgyorsítását.

A KASZ egyértelmű álláspontja, hogy a bérekkel kapcsolatosan csak olyan célkitűzések mentén szabad tárgyalásokat folytatni, amelyek reálisak és nem veszélyeztetik a munkahelyeket. Éppen ezért a KASZ a Tescóval folytatott egyeztetések során azt tűzte ki célul, hogy a jelenlegi bérszínvonalhoz képest 30-40 %-kal szeretne magasabb béreket elérni a munkavállalók számára. Ezt a realitásra és a biztonságra alapozva véleményünk szerint 3 év alatt lehet elérni, ezért hosszú távú bérmegállapodást szeretnénk aláírni a vállalat képviselőivel.

Sajnálatos módon, az elmúlt néhány napban a munkavállalók kisebb csoportját tömörítő szakszervezet részéről szárnyra kaptak olyan felelőtlen béremelési híresztelések, amelyek már a tárgyalások korai fázisában sztrájkhangulatba sodorták a vállalatnál dolgozó munkavállalókat.

A vállalat évek óta azt a gyakorlatot folytatja, hogy béremelését a nyári hónapokra időzíti. Jelenleg az idén nyáron esedékes béremelésre vonatkozó tárgyalások közepén járunk. A szakszervezetek ismertették a béremelésre vonatkozó elvárásaikat, de a vállalat terveivel még nem tudtuk szembesíteni ezeket. Ez csak az elkövetkező héten fog megtörténni.

Természetesen, a KASZ részéről támogatjuk a munkavállalók igényét egy esetleges sztrájk megszervezésével kapcsolatban, de a bértárgyalások jelenlegi fázisában értelmetlennek és főképp felelőtlennek tartjuk egy olyan sztrájk megszervezését, amely kiemeli a munkavállalók egy csoportját, és egy adott munkakörcsoporton belül próbál ütemen kívüli béremelést kiharcolni.

A sztrájk igen komoly kockázatot jelent a munkavállalók számára. Egyfelől a munkahelyek védelme érdekében ügyelni kell a törvényi feltételek betartására, másrészről a demonstráló munkavállalók a leállás idejére nem kapnak munkabért, amit nem minden család költségvetése engedhet meg magának.

A KASZ sok éves tapasztalata alapján úgy gondoljuk, hogy értelmes sztrájk szervezésére csak abban az esetben kerülhet sor, ha a bértárgyalások lezárását követően a munkáltató olyan béremelési ajánlatot tesz, amely elfogadhatatlan a munkavállalók számára.

Bár a tárgyalások során mi magunk is kiemeltük azokat a munkakörcsoportokat, amelyekben az elmúlt évek alatt a „kötelező” bérelemekre való ráállások során összecsúsztak a bérek, és ezekre külön fel is hívtuk a vállalat figyelmét, de a KASZ továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy a bérfejlesztés minden munkavállalói csoportot érintsen. A munkavállalók béremelése egyetlen költségkeretből valósul meg. Ha kiemelünk egy adott munkavállalói csoportot a többi közül, akkor a többi munkavállaló béremelési lehetőségei akaratlanul is sérülni, csorbulni fognak.

A 2016. március 31-én lezajlott egyeztetés során a KASZ tudomására jutott, hogy vállalatnál működő, a munkavállalók kisebb csoportját tömörítő szakszervezet olyan sztrájkot hirdetett meg, amellyel kiemelten az online kereskedelemben dolgozó munkavállalók soron kívüli béremelését kívánja elérni.

Az egyeztetések során a KASZ is kiemelten foglalkozott az e-kereskedelmi munkakör, a bevásárlási asszisztens pozíció bérének felzárkóztatásával, amelyben a munkavállalók az áruházi dolgozók munkakörökéhez hasonlóan alacsony jövedelem szinttel rendelkeznek. Némileg értetlenül állunk ugyanakkor a teljes online kereskedelmi terület kiemelése előtt, hiszen akadnak ott olyan munkakörök is, amelyek már jelenleg is jelentős mértékben túlhaladják az áruházi eladók számára elérhető bérszínvonalat. Véleményünk szerint jelenlegi formájában ez a sztrájk szerveződés indokolatlanul csorbítja a nem online kereskedelemben dolgozók béremelési lehetőségeit.

Ha a hamarosan folytatódó egyeztetési folyamat során a munkáltató és a szakszervezet álláspontjai nem tudnak találkozni, akkor természetesen sor kerülhet sztrájk szervezésére, de ezt csakis reális célkitűzéssel, valamennyi munkakörre kiterjesztve, a munkavállalói populáció jelentős többségének egyetértésével szabad elindítani.

A KASZ kérdésére a vállalat vezetősége megerősítette, hogy a bértárgyalások április 8-án a vállalatnál jelen lévő mindkét szakszervezet részvételével folytatódnak tovább valamennyi munkavállalói csoportot érintően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában