Helyi közélet

2016.05.25. 19:05

A fizetség egy halk köszönöm

Nyíregyháza - A „magdások” titka az, hogy az intézményben élők és dolgozók is a helyükön vannak.

Nyíregyháza - A „magdások” titka az, hogy az intézményben élők és dolgozók is a helyükön vannak.

Vannak nehéz, emberpróbáló időszakok és vannak könnyebb napok, de az élet ajándéka minden egyes percben a miénk – hangzott el kedden a Magdaléneum Fogyatékosok Református Ápoló, Gondozó Otthonában, ahol ünnepségre gyűltek össze a lakók és a dolgozók: az intézmény 75. születésnapjára.

Menedéket nyújtanak

Megtelt a terem, mindenki szeretett volna részt venni az eseményen, amire hetek óta készültek. Pótorné Ács Ágnes, az intézmény vezetője elmondta, az egyik lakójuk a napokban elmesélte, milyen nagy boldogsággal tölti el, hogy vendégeket fogadhatnak.

Mások mellett dr. Gaál Sándor esperest, aki példabeszédében azt mondta, sokszor okoz bonyodalmat, ha valaki nincs a helyén, ha elmozdul onnan, ahol lennie kellene. Az életben mindennek és mindenkinek van rendeltetése, küldetése, és akkor lehetünk boldogok, ha ennek megfelelően élünk. A „magdások” titka az, hogy az intézmény lakói és dolgozói a helyükön vannak, ez pedig nagy dolog rendezetlen világunkban, ahol sokan keresik magukat, az útjukat.

– A Magdaléneum 75 éve nyújt menedéket az azt keresőknek, betöltve Istentől kapott küldetését – mondta dr. Gaál Sándor, aki hozzátette: az intézmény a magyar református egyházon belül és Nyíregyháza életében is fontos szerepet tölt be.

– Hetvenöt év nagy idő. Egy ember ebben a korban egyre erőtlenebb, egy intézmény viszont ennyi idő után válik biztossá a küldetésében, a céljaiban – mondta Beszterczey András, a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Irodájának vezetője, aki szerint a Magdaléneum hidat képez a diakóniai szolgálatban. Megköszönte a dolgozóknak, hogy nem leereszkednek a lakókhoz, hanem társként kezelik őket, holott tudják, hogy a fizetségük a legtöbb esetben egy alig érthető köszönöm, vagy sokszor csupán egy szempillantás. Máshol talán ez kevés, de itt ez a minden.

Pótorné Ács Ágnes végezetül úgy fogalmazott, sok ­próbát kell kiállniuk, és bizony sok a fájdalom is, de tudja, érzi, hogy a Magdaléneumot a tenyerén hordozza az Isten.

KM-SZA

A Magdaléneum küldetése

A Magdaléneum rendeltetése, hogy a gondoskodásra, megértésre, ragaszkodásra vágyó, szenvedéssel megterhelt embereknek megnyugvást nyújtson. Küldetésük, hogy a különböző akadályozottsággal élő lakóik a lehetőségeikhez és képességeikhez mérten kiegyensúlyozott életet élhessenek.

A Korányi utcai épületben 84 ellátott él, vannak közöttük mozgásukban akadályozottak, vakok és csökkentlátók, középsúlyos, súlyos értelmi akadályozottsággal élők, Down-szindrómások, autisták.

Két lakóotthonukban 8–8 járóképes, értelmileg középsúlyos fiatalnak biztosítanak magasabb színvonalú ellátást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában