Helyi közélet

2016.05.27. 17:14

A fogathajtó vezetékneve hallatán egy emberként hördült fel a tömeg a Farmer Expón

Vásárosnamény - Minden évben meghívót kapok a mezőgazdaság feldolgozóiparának rendezvényeire, így például az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra (OMÉK), FoodaPestre és a Farmer Expóra - írja olvasónk.

Vásárosnamény - Minden évben meghívót kapok a mezőgazdaság feldolgozóiparának rendezvényeire, így például az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra (OMÉK), FoodaPestre és a Farmer Expóra - írja olvasónk.

Utóbbi is jelentős rendezvénnyé nőtte ki magát az elmúlt évek alatt a Debreceni Agráregyetem területén. Az érkezőknek csinos hoszteszlányok kínálgatják egész nap a cikkezett almát, benn, az épületekben pedig számtalan helyen lehet kóstolgatni – és persze vásárolni – sajtokat, szörpöket, fajtamézeket, töltelékárukat. Kinn, a szabadban a vidéki emberek közvetlensége, barátságos hangja fogadja az érdeklődőket. Kisebb-nagyobb csoportokba verődve beszélgetnek az emberek, vizsgálják az erő- és munkagépeket.

A nap fénypontja minden délben az a pillanat, amikor felvezetik a tenyészállatokat s felvonulnak a lovas fogatok. Van itt minden az egylovas tirpák taligától, a pónifogatokon át az ötlovas „fullextrás” hintókig! Ilyenkor megtelnek a lelátók és a futballpálya környéke. Gondoskodnak a gyerekek szórakoztatásáról is: egy felszerszámozott öszvérrel lehet megmérkőzniük. Behívnak 20–25 önként jelentkezőt, ők belekapaszkodnak a hámfához kötött, hosszú kötélbe, aztán vezényszóra indul a verseny. Váltakozó sikerrel vagy az öszvér húzza el a gyerekeket, vagy a gyerekek győznek, nagy ujjongás mellett húzva vissza az öszvért.

„Sejtettem, hogy ez lesz…”

Megtörtént, hogy az egyetem prominense éppen az eseményeket konferálta fel, ám egyszer elakadt a hangja. Hosszasan nézte a papírját, mintha rosszul látná az érkező fogat hajtójának nevét. Az úr keresztnevét már soha nem fogjuk megtudni, mert a vezetéknév hallatán egy emberként hördült fel a tömeg. Volt ott fújolás, nevetés, fütyölés minden irányból!

– Sejtettem, hogy ez lesz… –mondta kissé megbántódva a tisztességben megőszült tudós ember, amikor végre szóhoz tudott jutni, aztán próbálta magyarázni, hogy ez a személy nem az a személy, bár tagadhatatlan, hogy a bejelentett jóravaló versenyzőt is – a klasszikushoz hasonlóan – Gyurcsánynak hívták…

- Toldy Kálmán, Vásárosnamény -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában