Helyi közélet

2016.05.23. 16:05

A hazát szeretni és védeni kell!

Nyíregyháza - A honvédségre nem csak akkor hárul feladat, ha más országban kell békét teremteni, vagy fenntartani.

Nyíregyháza - A honvédségre nem csak akkor hárul feladat, ha más országban kell békét teremteni, vagy fenntartani.

Mindegy, hogy az ember a Varsói Szerződés vagy a NATO katonája, a legfontosabb a hazaszeretet. Ha ez megvan, nagyobb a késztetés arra, hogy a haza védelmében is szerepet vállaljunk – állítja hitvallásként Tóth Sándor nyugállományú ezredes.

– Szeresd a hazádat! – ez mindennél nagyobb motiváció, s nem csupán megélhetés kérdésévé válik a katonai hivatást választani – teszi hozzá a helytörténész, a Nyíri Honvéd Egyesület elnöke, aki az érettségit követően egy év katonai alapképzés után került a Kossuth Lajos Katonai Főiskolára. – A döntésben szerepet játszott, hogy nagyszerű történelemtanáraim voltak, Ibrányban pedig megismertem egy katonatisztet, s eldőlt a pályaválasztásom – meséli Tóth Sándor. Páncélos akart lenni, ám akkor tüzérekre volt szükség, így ezen a szakon fejezte be a főiskolát, és kapta meg mellé az általános iskola tanári diplomáját is.

Akkor értékelnénk, ha nem lenne

Marcaliba került a tüzérdandárhoz, ahol tíz évet húzott le, majd jelentkezett a Zrínyi Miklós Katonai Akadémiára, 1988-ban jöttek haza, a Damjanich-laktanyában lett parancsnokhelyettes.

A rendszerváltás után megszüntették a munkakörét, később a laktanyát is, véletlenszerűen lett komendáns-hivatalvezető a helyőrség-parancsnokságon, ezer honvédségi lakás privatizációját kellett „levezényelnie” 1990 és 1998 között. A hadkiegészítő parancsnokságon a nyugállományú katonák, hadiözvegyek gondjainak kezelése volt a fő feladata.

– 1945 óta béke van, de ezt csak akkor tudjuk igazán értékelni, ha már nincs, mert elvették – fogalmaz meg egy örök igazságot. A honvédségre nemcsak akkor hárul feladat, ha a NATO-tagságból eredően más országban kell békét teremteni vagy fenntartani, de akkor is, ha veszély vagy katasztrófa (árvíz, természeti csapás) fenyeget, ha a határainkat kell megvédeni.

Tóth Sándort 2005-ben, 35 évi katonai szolgálat után helyezték nyugállományba, úgy látja, fontos lenne ma is a Magyar Honvédségnél egy jelentős tartalékos állomány, akik ott vannak a hivatásos és szerződéses állomány mellett, ha a haza szeretetén kívül a hon védelmére is szükség van.

KM-BM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 23-i számában és a kelet.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában