Helyi közélet

2016.05.03. 14:16

A küldöttek nem fizetnek közös költséget? Kérdésekkel bombáztuk a Lakszöv „fellegvárát”

Nyíregyháza - Június végén „leketyeg” a Nyíregyházi Lakásszövetkezet választott tisztségviselőinek ötéves mandátuma, hamarosan tehát újra elnököt, felügyelőbiztost és biztoshelyettest kell választani.

Nyíregyháza - Június végén „leketyeg” a Nyíregyházi Lakásszövetkezet választott tisztségviselőinek ötéves mandátuma, hamarosan tehát újra elnököt, felügyelőbiztost és biztoshelyettest kell választani.

Olvasóink levélben és telefonon érkezett kérdéseinek utánajárva, azt tudakoltuk a több mint ötezer fős tagsággal rendelkező Lakszöv vezetőségétől, pontosan mikor és hol tartják meg a tisztújítással egybekötött idei küldöttgyűlést, kik és milyen feltételekkel indulhatnak a szóban forgó posztokért (ügyvezető elnök, aki egyben a lakásszövetkezet elnöke, felügyelőbiztos és annak helyettese), és felbukkantak-e már régi-új aspiránsok.

– Igaz-e, hogy a lakszövös küldöttek nem fizetnek közös költséget? Ez esetben nem társadalmi munkában, hanem bújtatott tiszteletdíjért dolgoznak! Egyéb kedvezményeket, mentességeket is élveznek? – vetette fel Dobronyi Gábor. Egy másik levélíró szerint jogszabálysértő, hogy a küldöttek mandátuma nem fix időpontban jár le, hanem a megválasztásuktól számítva ketyeg az 5 évre szóló megbízatásuk.

Nem kapnak juttatásokat

Szath­máry Imre ügyvezető elnök elöljáróban leszögezte: nem a teljes, 5200 fős tagság dönt közvetlenül a tisztségviselők sorsáról, hanem a lakásszövetkezeti törvény és az alapszabály értelmében az 58 körzetből delegált 58 küldött, közvetett választás útján.

– Pár héten belül, május végén hívjuk össze a küldöttgyűlést, amelyen a küldöttek mellett minden tag és nem tag tulajdonos részt vehet. Erről – ahogy az elmúlt években is – írásbeli meghívót fognak kapni. A tisztségviselők megválasztására tehát a küldöttgyűlés jogosult. A voksolás előkészítését az általuk kijelölt 5 tagú jelölőbizottság végzi, amely a saját munkaterve szerint kikéri a küldöttek, a küldöttek útján a házbizottsági elnökök, s így közvetve a tagság véleményét, javaslatait.

– Ezen kívül előre meghirdetett időpontban nyílt fogadóórát tart a szövetkezet a tisztségviselők jelölésével kapcsolatban. A küldöttek tisztségük ellátásáért semminemű juttatást nem kapnak, feladatukat a teljes közösség érdekében, kifejezetten társadalmi munkában végzik – hangsúlyozta az elnök.

Bevált, jogszerű gyakorlat

– A küldöttek mandátuma a megválasztásuktól számított 5 évig áll fenn, kivéve, ha a mandátum időközben bármely okból megszűnik. Ebben az esetben az új küldött megbízatásának időtartama a megválasztásától számított 5. év lejártáig tart.

– Ebből következően, a Nyíregyházi Lakásszövetkezetnél úgynevezett általános választások (mint a nagypolitikában) nincsenek, s ezt nem is lenne célszerű bevezetni – fejtegette Siktár Valéria, a Lakszöv főkönyvelője.

Hozzátette: ez a gyakorlat minden tekintetben megfelel a Lakásszövetkezetekről szóló törvény és az alapszabály előírásainak.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában