Helyi közélet

2016.05.15. 11:30

Bocuse d’Or: lefőztük Európát!

Budapest, Nyíregyháza - Felkerültünk a gasztronómia világtérképére, annak is az iránymutató részére – mondják a szakemberek.

Budapest, Nyíregyháza - Felkerültünk a gasztronómia világtérképére, annak is az iránymutató részére – mondják a szakemberek.

– Leírhatatlan érzés – mondta az MTI-nek Széll Tamás az eredményhirdetés után, hangsúlyozva: négy és fél hónapnyi, szinte pihenés nélküli munka áll mögöttünk. Hozzátette: tökéletes volt a csapatmunka, nagyon tisztán, precízen dolgoztak, a boxon belül szinte kommunikáció nélkül. Csapatával augusztus végén kezdik a felkészülést a januári világdöntőre.

Tökéletes körítés

– Óriási siker ez a győzelem, sokat profitálhat belőle a magyar gasztronómia – mondja a Széll Tamás vezette csapat teljesítménye előtt kalapot emelő Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, aki szurkolóként végigizgulta a döntőt.

– Izgalmas volt, remek szervezéssel, tökéletes körítéssel, a verseny pedig országimázsnövelés szempontjából is telitalálat. A versenyzőket sok ezer szurkoló kísérte el, több száz újság és tévécsatorna számolt be az eseményről napokon át. Hatalmas eredmény, hogy ezzel a győzelemmel meg tudtuk mutatni: nem lehet a hazai séfeket fél vállról venni, velük is számolni kell, és az is fontos, hogy bebizonyosodott: magyar alapanyagokból is lehet világszínvonalú ételeket készíteni. Széll Tamás és csapata minden elismerést megérdemel, rengeteg munka van mögöttük – és nagyon sok előttük.

A világdöntőn óriási lesz rajtuk a nyomás – ott ugyanis az európai győztesek szinte mindig kiválóan szerepelnek, így ha egy kicsit kipihenik magukat, egy ennél is keményebb időszak vár rájuk. A kísérőrendezvény – a SIRHA nemzetközi élelmiszer- és vendéglátóipari szakkiállításon tizenkilenc ország 350 kiállítója mutatkozott be – is jól sikerült, a kiállítók örültek a nagy érdeklődésnek, így sokan kaphattak ízelítőt például a Panyolai pálinkából és a beregdaróci Pulya csokiból is.

Pénzben nem kifejezhető

Wolf András, a Salon Étterem séfje a konyhai zsűri tagjaként, az események sűrűjében élte át a döntőt – azt mondja, három nap alatt mindössze hét órát aludt, és hozzáteszi: a verseny minden percét élvezte.

– Ez a néhány nap a magyar gasztronómia ünnepe, ez a fajta siker csak nagyon ritkán adatik meg a konyhaművészetben dolgozóknak. Ha jól használjuk ki a siker nyújtotta lehetőségeket, komoly lökést kaphat a gasztroturizmus, mint ahogyan a magyar konyha is. Felkerültünk a gasztronómia világtérképére, ráadásul annak az iránymutató részére, ez pedig pénzben nem mérhető eredmény – mondja a séf, aki érdekes, de természetesen ízes módon kötődik a megyénkhez.

A verseny részeként az ún. Taste of Hungary program is várta a vendégeket. Egyrészt, hogy megmutassák a világnak a hazai ízeket, másrészt hogy az Aranyszalaggal elismert (a minősítést a Magyar Gasztronómiai Egyesület alapította, és olyan hazai termékek kapják, amelyek elérik a világszínvonalat) termékeket népszerűsítsék. A Tarpa Manufaktúra Kft. Szatmári szilvalekvárja már megkapta az elismerést, Wolf András és kollégái pedig megyénk ezen értékét is felhasználva készítették el az erre az alkalomra szánt különlegességüket. – Kukoricás kenyérlepénykét készítettünk, megkenve szilvalekvárral, hozzáadva Molnár János kecskesajtját és egy kis bazsalikomot, a finomságnak pedig nagy sikere volt – mesélte Wolf András.

KM-SZA

A magyar csapat győztes menüsora

Halas fogás

Enyhén sózott kecsege és langusztinó savanyított medvehagymaterméssel és barna vajjal

Ropogós Szent Jakab kagyló füstölt mangalicaszalonnával

Uborkasaláta zöldfűszerekkel

Sült sárga cékla mustármaggal

Tartlet karfiolpürével és kaviárral

Osztriga-turbolya majonéz

Pezsgős kagyló velouté

Húsos fogás

Faszénen grillezett fiatal szarvas combja erdei gombákkal, füstölt mangalicaszalonnával

Szarvasgerinc „mozaik“ kacsazsírral, ropogós articsókalevelekkel

Cékla sült kacsamájjal, almával, mustármaggal

Sárgarépa és homoktövis pirított tökmaggal

Tartlet tavaszi fűszerekkel, spárgával, zöldborsóval, fenyővel

Somogyi kifliburgonya-püré nyári szarvasgombával

Szarvas jus sózott citrommal, vad fokhagymával, kakukkfűvel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában