Helyi közélet

2016.05.04. 09:06

Édes élet a Nyírségben? - termelők jelentkezését várják

Nyíregyháza  - A Nyírségi Édesburgonya Kft. célja, hogy a Nyírség talaj és éghajlati adottságaihoz jól illeszkedő, a korszerű táplálkozás egyik elemét képező édesburgonya termesztését terjessze a térségben – tájékoztatta lapunkat Szanyi Attila.

Nyíregyháza  - A Nyírségi Édesburgonya Kft. célja, hogy a Nyírség talaj és éghajlati adottságaihoz jól illeszkedő, a korszerű táplálkozás egyik elemét képező édesburgonya termesztését terjessze a térségben – tájékoztatta lapunkat Szanyi Attila.

Hozzátette: a növény termesztése a Csongrád megyei Ásotthalom környékén már húsz éve kiválóan működik, az ottani tapasztalatok a helyi szakemberekkel azt mondatják: az édesburgonya meghonosítására Magyarországon még a nyírségi homok lehetne alkalmas.

Szakmai és anyagi támogatás

– Olyan kis- és közepes mezőgazdasági termelők jelentkezését várjuk, akik cégünk szakmai és pénzügyi támogatását élvezve szívesen megtanulnák a termesztési folyamat fortélyait. Ők a megfelelő minőség esetén mentesülnének az értékesítés kockázatától, ugyanis felvásárolnánk tőlük a termést – fogalmazott Szanyi Attila.

Leáldozóban a dohány

A nyíregyházi férfi célja, hogy az első év után sikeres termelők növekvő hatékonysággal, növekvő területen biztosíthassák családjuk megélhetését, főként annak fényében, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mezőgazdaságának hosszú éveken át alappillérét jelentő dohánytermesztés leáldozóban van.

– Az ültetés május végén kezdődne, cégünk 1500 palántát biztosítana. Várjuk a megyei gazdák jelentkezését. Hisszük, hogy az édesburgonya a nyírségi homok megmentője lehet. Ha a tervünk beválik, a későbbiekben a termesztésre szeretnénk a feldolgozóipart is kiépíteni – közölte Szanyi Attila, aki még egyszer kiemelte: a gazdákkal az első évben előre leszerződnének a felvásárlásra.

A földet bevizsgálhatják

Azon termelők jelentkezését várják, akik elhatározták, hogy saját vagy családtagjuk munkájával hosszú távon részt szeretnének venni az édesburgonya termesztésben; a Nyírségben rendelkeznek 2-4 hektár olyan föld használati jogával, amely alkalmas a növény termesztésére, ezt a csatlakozók esetében be is vizsgálja a cég. 2016-ban egyelőre csak 700 négyzetméteren kezdődne a próbatermesztés, még hozzá 1500 palántával. Olyan gazdákat keresnek, akik vállalják, hogy az útmutató alapján végzik a termesztést, a termést pedig a megkötött szerződés szerint értékesítik.

Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet: [email protected]; telefonon: 06-20-9-652-511; 06-20-4-316-837.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában