Helyi közélet

2016.05.10. 11:00

Fagykár: meghosszabbították a határidőt

Nyíregyháza - Rendkívül alacsony kamatok a Széchenyi Kártya Programban.

Nyíregyháza - Rendkívül alacsony kamatok a Széchenyi Kártya Programban.

– Az alacsony kamatoknak köszönhetően még kedvezőbb feltételekkel juthatnak hitelhez a vállalkozások a Széchenyi Kártya Programban – tájékoztatta a Kelet-Magyarországot Czomba Tímea, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei irodavezetője. Szerinte a program remek lehetőség a közelmúltban fagykárt szenvedett gazdáknak is.

Pozitív változások

– Az elmúlt hónapok pozitív változásai miatt a Széchenyi Forgóeszközhitel kamattámogatása 3 százalékra emelkedett, a Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez nyújtott kezességi díjtámogatás már a teljes hitelösszegre jár 25 millió forint feletti hitelek esetén is – fogalmazott Czomba Tímea.

A megyei irodavezető hozzátette: ezen kívül a Széchenyi Beruházási Hitel, a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel Konstrukciókhoz nyújtott 5 százalékos kamattámogatás és a kezességi díjtámogatás már a teljes futamidőre jár. Az 5 százalékos kamattámogatás kiterjesztése teljes futamidőre egy – átlagosnak tekinthető – 30 millió forint hitelösszegű, 10 éves futamidejű Széchenyi Beruházási Hitel esetén a teljes futamidőre 3,8 millió forint, a kezességi díjtámogatás kiterjesztése pedig további mintegy 500 ezer forint megtakarítást jelent a vállalkozás számára.

Agrárvállalkozások részére

A jégkárt szenvedett és a jogosultsági feltételeknek megfelelő agrárvállalkozások részére az állam az Agrár Széchenyi Kártyához a jelenlegi 4 százalékos kamat- és kezelési díjtámogatáson felül további, teljes körű támogatást is ad a költségek átvállalása mellett.

– Jó hír, hogy a Földművelésügyi Minisztérium meghosszabbította a jégkár sújtotta mezőgazdasági termelőknek a magasabb összegű támogatás igénybevételének határidejét – mondta a VOSZ megyei irodavezetője. Czomba Tímea kiemelte: a konstrukció keretein belül a korábbi 2016. március 31-ei határidő helyett 2016. június 30-áig van lehetőség akár teljes hiteldíj-támogatást biztosító hitelszerződés megkötésére, illetve a hitelszerződés hatályba léptetésére. További kedvező változás, hogy a jogosultsági feltételeket tartalmazó rendelet kibővítette a településlistát további 160 új településsel.

KM-TG

Adatok, számok

Ezen felül a program hiteleinek évi nettó kamata rekord alacsony szintre csökkent. A Széchenyi Folyószámlahitel már 4,05, a Széchenyi Forgóeszközhitel 3,05, a Széchenyi Beruházási és Önerő Kiegészítő Hitel 0,55 a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel 0,05, míg az Agrár Széchenyi Kártya 1,05 százalék évi nettó kamattal elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában