Helyi közélet

2016.05.21. 17:51

Fegyverekbe kovácsolt álmok

Nyíregyháza - Mindent egymaga készít el a pengétől a hüvely díszítésén át a markolatig.

Nyíregyháza - Mindent egymaga készít el a pengétől a hüvely díszítésén át a markolatig.

Emlékszünk még tanulmányainkból Héphaisztoszra, a sánta kovácsra? Görög isten volt, aki a műhelyét az Etna vulkán gyomrában rendezte be. Az ő műhelyében készültek Zeusz villámai, Erósz nyilai, Prométheusz eltéphetetlen bilincsei, Akhilleusz fegyverei.

Múzeumok, gyűjtemények

A fegyverekhez fűződő vonzalom révén minden bizonnyal jól megértette volna magát kései kollégájával, Szabó István fegyverkováccsal, aki szintén olyan jól forgatja a kalapácsot, mint egykoron a görög isten. Igaz, nem büszkélkedhet akkora műhellyel, mint Héphaisztosz, de alsóbaduri birodalmában is készülnek olyan szép fegyverek, mint a tűzhányó gyomrában.

Sőt! Héphaisztosz csak az isteneknek készített fegyvereket, míg Szabó István díszkardjait évek óta büszkén viselik az augusztus 20-ai budapesti ünnepségeken a felavatott tisztek. Héphaisztosz remekei már csak az eposzokban, illetve egy-két váza rajzaiban élnek tovább, míg Szabó István munkái megtalálhatóak hazai múzeumokban és gyűjteményekben, sőt uralkodóházak féltve őrzött kincsei között is.

Összetett művelet

Népi iparművész és restaurátor is egyúttal Szabó István, így szinte nincs olyan fegyver, amelyet ne tudna lemásolni. A közelmúltban az angol nagykövet kérésére a Yorki kard hű mását készítette el.

A Yorki kard Zsigmond királyé volt, s az általa alapított Sárkányos lovagrend jelképévé vált. Egy ilyen kard elkészítése mindig is összetett művelet volt egykoron: a kard pengéjét kovácsolták, de a markolatát már fából faragták vagy bőrrel, esetleg sodronnyal vonták be.

A kardkosár és a kardhüvely elkészítéséhez, a cizelláláshoz az ötvösszakma ismerete kellett. Szabó Istvánnak azonban nincs szüksége segítségre, a fegyvereket egymaga készíti el a pengétől a hüvely díszítésén át a markolatig. Nem ismer lehetetlent, mindenféle szúró-vágó eszközt létre hoz, legyen az kard, vadászkés, tőr, lándzsa, török és perzsa fegyver, vagy éppen macheta.

(Az írás részlet, teljes terjedelemben megjelent a Kelet-Magyarország Kontúr magazinjában, amely korlátozott számban megvásárolható szerkesztőségünk ügyfélszolgálatán.)

„És akkor jött a Tenkes kapitánya...”

Óhatatlanul is felvetődik a kérdés: honnan vajon a kard iránti szeretet?

– Mint oly sok kortársamat, az 1960-as években engem is lenyűgözött A Tenkes kapitánya című magyar filmsorozat. Nagy ámulattal néztem, ahogy vívtak a szereplők, csodáltam a kardokat, s akkor elhatároztam, hogy egyszer én is fogok ilyen fegyvereket készíteni – idézte fel a múltat a hajdúböszörményi származású Szabó István. – A középiskolát Hajdúnánáson a gépészeti szakközépiskolában végeztem el, ahol megtanultam a fémipari alapokat, gondolok a kovácsolásra, a fúrásra, a marásra, a köszörülésre.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában