Helyi közélet

2016.05.27. 12:41

Felújítás alatt a református templom Kisvárdán

Kisvárda – Az elmúlt hetekben az egyik napról a másikra állványerdő övezte a református templom épületét. Az épület mellett a tetőszerkezetet és a templom tornyát is

Kisvárda – Az elmúlt hetekben az egyik napról a másikra állványerdő övezte a református templom épületét. Az épület mellett a tetőszerkezetet és a templom tornyát is biztonságos állványerdő fogja közre. Az állványerdő munkaterületein szorgosan dolgozó szakemberek végzik a felújítási munkálatokat.

Alapkőletétel 183 éve–145 éve „Helvetiai, kálvini hegyes” új toronysisak

A helyi reformátusok 1782–ben kaptak engedélyt a templom építésére, mely 1803–ra el is készült. 1833–ban tették le a mai templom alapkövét, és még ebben az évben fel is építették. Végleges formáját azonban csak 1871–ben nyerte el, amikor a torony sisakját „Helvetiai, kálvini hegyes” formájúvá alakíttatták át Tutkovics Jánossal.

1897–ben történt felújítási, észak–déli irányú bővítési munkák után a templom kinézete: 28 méter magas órapárkányos torony, aminek mindkét oldalán két kis melléktorony található. A templom belső tere 15X18 méter, északi, keleti déli oldalon karzattal. 700 főt képes befogadni.

Pénzes Tiborc szerint Kerékgyártó József, más forrás szerint Steinrech Lipót készítette az orgonát 1882–ben. 2006–ban építette a gyülekezet a ma használatban lévő orgonát. Az orgona két manuált, 24 regisztert és Setzer kombinációt tartalmaz. A térség egyik legjobb hangversenyorgonája. A ma is meglévő 633 kg–os G hangú harangját 1923–ban öntötték. A templom eklektikus stílusú.

- Vincze Péter -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában