Helyi közélet

2016.05.14. 17:40

Festői tájakon jártak

Tiszavasvári - Határtalan barangolás szerzett sok-sok élményt Erdélyben.

Tiszavasvári - Határtalan barangolás szerzett sok-sok élményt Erdélyben.

Hetvenhét hetedik osztályos diák és nyolc pedagógus indult útnak a közelmúltban, hogy a „Határtalanul!” pályázat keretében négy napon keresztül felfedezhesse Erdély nevezetességeit és kincseit.

A legnagyobb székely

– Már az első napon a majdnem 500 kilométeres utazást a gyönyörű tájak és az érdekes műemlékek tették felejthetetlenné. Közelről csodálhattuk meg a kolozsvári Szent Mihály templomot és Mátyás király szobrát is – tájékoztatta lapunkat Treszkai József pedagógus. – A második napon ellátogattunk a Felsősófalván lévő Székely Mózes Általános Iskolába, ahol a diákok és a tanárok nagy szeretettel és egy szép dallal fogadtak bennünket. A következő állomás a Parajdon található sóbánya volt, ami után Szováta és a Medve-tó következett.

– A nap további részében egy rövid sétát tettünk Székelyudvarhely belvárosában, majd Szejkefürdő felé vettük az irányt, ahol Orbán Balázs sírjánál emlékeztünk meg a „legnagyobb székelyről”. Aznapi túránk utolsó állomása Farkaslaka volt, ahol Tamási Áron síremlékénél részleteket olvastunk fel az Ábel Amerikában című regényből, és koszorúval tisztelegtünk az egyik legnagyobb erdélyi prózaíró emléke előtt.

– A harmadik napon különleges élményben volt részünk, hiszen a Gyilkos-tó felé vezető hegyi szakaszon hófödte táj látványa varázsolt el bennünket. Idegenvezetőink mintha kitalálták volna a gyerekek (és persze a felnőttek) gondolatát, amikor a Pongrác-tetőn soron kívüli megállót iktattak be, hogy egy jót hógolyózhassunk.

Meghatározó élmény

– A hazafelé vezető út is tartogatott számunkra sok élményt. Segesvár régi korokat idéző, gyönyörű belvárosa, a Héjjasfalva mellett található ispánkúti Petőfi-dombormű, a számunkra különösen fontos körösfői Vasvári Pál-emlékmű mindannyiunk számára meghatározó élményt jelentett.

– Erdély a festői tájak, a történelmi városok, impozáns műemlékek valóságos tárháza, de mindezek az értékek nem lehettek volna teljesek számunkra a remek utazásszervezés és a profi idegenvezetés nélkül – tette hozzá a tanár úr.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában