Helyi közélet

2016.05.03. 16:40

Győzött a Komorón főzött

Komoró, Gyula - Aratott a szilva a bér- és magánfőzetőknek kiírt párlatversenyen „kolbászországban”.

Komoró, Gyula - Aratott a szilva a bér- és magánfőzetőknek kiírt párlatversenyen „kolbászországban”.

Nemes hungarikumunk, a pálinka volt a figyelem középpontjában április közepén Gyulán, a 17. Kisüsti Pálinkafesztiválon, amelynek keretében ezúttal a bérfőzetők és magánfőzők országos párlatversenyét rendezték meg.

Másfél éve készült el

A megmérettetésre benevezett szabolcsi versenyzők számára örömtelien vált valósággá a fesztivál szlogenje – „Ez a pálinka ünnepe Magyarországon” – ugyanis a mieinknek dagadhatott a melle a díjátadón.

A zsűrinek összesen 332 párlatot kellett elbírálnia. A fesztivál legjobb versenymintájának járó díjat Szabó Zoltán cacanska lepotica szilvapálinkája nyerte el, ahogyan ez a minta kapta a legjobb bérfőzetett párlat díját is. A legeredményesebb bérfőzetőnek is Szabó Zoltánt választották. Másfél éve készült el a főzdéje, a komorói Rak-Tár-Tár Bt., s e rövid idő ellenére kivívta a legeredményesebb bérfőzde címet.

– A zsűri a párlatok négy tulajdonságát osztályozta: a tisztaság, az aroma/karakter, a szájérzet és az utóérzet/harmónia.

Minden tulajdonságra 5-5 pont, összesen tehát 20 pont volt adható, 14 ponttól bronz, 16-17 pontért ezüst, 18 ponttól pedig aranyérem járt.

A pontozás eredményeképpen a verseny során 19 aranyérmet, 56 ezüstérmet és 105 bronzérmet osztottak ki a bírálók, de 10 „champion”, és a legjobb versenyminta díj is gazdára talált – avatta be lapunkat a pálinkaverseny részleteibe Szabó Zoltán. V. Németh Zsolt agrárfejlesztésekért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjében fontosnak tartotta megemlíteni a kereskedelmi főzdék értékes munkáját, ami tulajdonképpen döntő szerepet játszott abban, hogy a magyar pálinka az élvonalba kerülhessen.

További magánfőzők

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét a 4 bronz, 4 ezüst és 2 arany (az egyik champion) minősítést kapott Szabó Zoltánon kívül további öt magánfőző képviselte Gyulán. Utóbbiak együttesen 6 bronzot, 8 ezüstöt és 2 aranyat söpörtek be: Bacsó Gyula 1 ezüst, Uzonyi Krisztián 1 ezüst, 1 bronz, Kondor József 1 ezüst, 1 bronz, Bicskei Lajos 3 ezüst, 3 bronz és a Bacsó Tibor–Bányai Mariann páros 1 bronz, 2 ezüst, 2 arany (az egyik champion) minősítéssel térhettek haza.

Aranyat ért a szilvapárlat

A komorói főzde tulajdonosáról, Szabó Zoltánról azt is érdemes tudni, hogy a tavaly őszi, XII. Szatmár-Beregi Szilvanapon Tarpán ő vehette át a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend által meghirdetett megyei párlatverseny aranyérmét szilvapálinka kategóriában. Az idén tavasszal sem adta alább azon a versenyen, amely almapálinkák között folyt a Szabolcsi Pálinka Lovagrend jóvoltából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában