Helyi közélet

2016.05.13. 18:45

Időutazás akár négy keréken Kállósemjénben

Kállósemjén - A kállósemjéni önkormányzatot a Kállay család is segítette a felújított kúria berendezésében.

Kállósemjén - A kállósemjéni önkormányzatot a Kállay család is segítette a felújított kúria berendezésében.

A megszépült, megújult Kállay-kúriát április közepén avatta fel a kállósemjéni önkormányzat. A régi fényében pompázó épület egyrészt idegenforgalmi szerepet kapott, hiszen a földszinti teremben kiállítások várják az érdeklődőket, másrészt az emeleten egy rendezvénytermet alakítottak ki konferenciák, bemutatók és akár családi rendezvények, esküvők megtartásához.

Csak négy van az országban

Kozma Mihály pályázatkezelő ügyintézőt arról faggattuk, vajon honnan sikerült beszerezni azokat a különleges tárgyakat, amiket a termekben láthatnak a vendégek.

– A Kállay-kúriában elhelyezett kiállítási tárgyak túlnyomó többsége a kállósemjéni önkormányzat tulajdonában van. Az egyes tárgyakat nem nekünk kellett beszereznünk, hanem volt egy tárlattervezési szakértőnk a projekt keretein belül, s vele állítottuk össze az anyagot. Vele beszéltük meg a bemutatandó tárgyakat, képeket, eszközöket, amelyeket aztán egy nyílt közbeszerzési eljárás keretében a nyertes ajánlattevő szerzett be.

– Minden egyes tárgy pontos múltját mi sem ismerjük teljes és kielégítő mértékben. Éppen ezért például a korabeli kávézóban látható herendi kávéfőző miatt már felvettük a kapcsolatot a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel, mint gyártóval, hogy mi is pontos és hiteles információkat kapjunk a Viktória-mintás herendi kávéfőző gépről, amiből tudomásunk szerint csak négy van az országban – mondta el érdeklődésünkre Kozma Mihály.

– A Kállay-kúria büszkélkedik egy 1931-es Ford A modell gépjárművel is. Dr. Kállay Miklós miniszterelnöknek ugyanilyen autója volt, ez adta az ötletet a jármű beszerzésére. – Amennyiben jól tudjuk, a működőképes autót Németországban vásárolták meg egy közvetítőcégen keresztül, s itthon restaurálták a Magocsa Kft. munkatársai. Így akár négy keréken is átélhetik a látogatók az időutazást. Egy másik veterán autót is láthattak az átadóünnepség résztvevői, de azt csak arra az egy alkalomra kaptuk kölcsön a tulajdonosától.

– A Kállayaktól fennmaradt az épület egyetlen öröksége, a fehér díszes cserépkályha, ami már Kállay András idejében is megvolt. Kállay András lakott a kúriában utolsó családtagként, az ősi családi fészket 1949-ben hagyta el – folytatta Kozma Mihály. – A cserépkályha túlélte az ezután következett zivataros időket, hiszen az épületben működött termelőszövetkezeti központ, iskola, majd 1991-ig kollégiumként használták. A legnagyobb kárt akkor szenvedte el, amikor majdnem 25 éven keresztül üresen állt a kúria.

Festmény a dédunokától

A kállósemjéni önkormányzatot a Kállay család is segítette a kúria berendezésében. A kapott használati és berendezési tárgyak köréből az egyik kiemelkedő alkotás a Kállay Bénit ábrázoló festmény, amit a Budapesten élő dr. Kállay Istvántól, Kállay Béni dédunokájától kapott ajándékba a nagyközség.

KM-MML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában