Helyi közélet

2016.05.04. 13:33

Itt történik a csoda! Megnyílt a nyíregyházi szülészeti osztály ajtaja a látogatók előtt

Nyíregyháza - Ahol a babák biztonságban, a legjobb feltételek mellett jöhetnek a világra.

Nyíregyháza - Ahol a babák biztonságban, a legjobb feltételek mellett jöhetnek a világra.

– Az ember tele van félelemmel és várakozással, nem tudjuk, mi vár ránk az elkövetkező hónapokban, hol, milyen vizsgálatok lesznek, ezért döntöttem úgy, hogy eljövök, és benézek minden ajtón, még oda is, ahová nem lehet – mondta egyetlen szuszra Ágnes, az ultrahangos vizsgálóból kilépve.

– Most várjuk az első babánkat a párommal, nem árt, ha az ember tisztában van mindennel – folytatta a nyíregyházi fiatal nő, és a társaival együtt tovább indult a nem mindennapi túrára. Arra szánta a délelőttöt, hogy a Jósa András Oktatókórház Szülészet-nőgyógyászati Osztályán kalandozva megismerjen egy számára még ismeretlen, ám csábító világot. A „túrázók” között nem ő volt az egyetlen leendő kismama, akik a születés hete alkalmából rendezett programsorozat keretében ellátogattak a nyílt napra.

A legjobb helyen vannak

– Egyszer már voltam a sürgősségi ambulancián, oda nem szívesen mennék vissza még látogatóba se, de nagyon érdekel a koraszülöttrészleg, biztosan azért, mert én is koraszülött vagyok – magyarázta mosolyogva a barátnőjének Ildikó, akit a puszta kíváncsiság hozott az intézet falai közé, ha már érettségiszünet van a suliban. – Lehet, hogy ott el is sírom magam, rossz érzés, ha beteg babákat látunk, de remélem, mind meggyógyulnak – tette hozzá a gimnazista lány.

Kattintson a képre a galériáért!

– A születés csodájában részt venni, az valóban isten ajándéka. Gyakorló szülész-nőgyógyászként ezért is köszöntök minden újszülöttet úgy: hogy isten hozott! – mondta a megnyitón dr. Adorján Gusztáv, a megyei kórházak főigazgatója, ám hogy több évtized alatt hány ezerszer mondta ki ezt a mondatot, már talán maga sem számolja. – Annál fantasztikusabb, felemelőbb érzés nincs, amikor a baba világra jötte után ránézünk az édesanya arcára, belenézünk a szemébe, amiben minden ott van, ami a születést csodálatossá teszi – folytatta a főigazgató és örömmel látta, hogy az ország legnagyobb szülészeti intézményének földszintje zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.

Minden láthatóvá vált

– A születéshez csapatmunka kell, és kiváló szakemberek – orvosok, szülésznők, ápolók – segítenek abban, hogy minden várandós kismama érthető szorongását és félel­mét feloldjuk, itt a legjobb helyen, a legjobb kezekben vannak! – hangsúlyozta Adorján Gusztáv.

– A szülés csodás, egyben a legszebb és legveszélyesebb élmény is. Ma nincsenek titkok és zárt ajtók, mindazt láthatóvá tesszük, ami a biztonságot jelenti a várandós anyáknak és a megszülető gyermeküknek – ezt már dr. Pap Károly osztályvezető főorvos mondta, majd a számokból kiderült: tavaly 3553 baba született az osztályon, ami 200–300-zal több más magyarországi kórházak születésszámához képest. Ma az osztály 26 orvosa, 78 szülésznője és 20 ápolónője tesz meg azért mindent, hogy a babák a legjobb feltételek mellett jöhessenek a világra.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában