Helyi közélet

2016.05.31. 08:47

Nem merült ki a keret - még több alma kerülhet a rászorulókhoz

Nyíregyháza - Június 30-áig benyújtható az igény a rendkívüli támogatásra.

Nyíregyháza - Június 30-áig benyújtható az igény a rendkívüli támogatásra.

A múlthéten tájékoztatást adtunk a Nagykálló-Tész Kft. almaakciójáról, amivel igencsak felkavartuk az állóvizet. A cég egy uniós pályázatnak köszönhetően 1200 tonna almát juttatott el rászoruló családokhoz, 64 helyi termelő gyümölcsét mentve meg ezzel a megsemmisítéstől.

A megye több almatermesztője is felkapta a fejét, s dohogva hívták szerkesztőségünket, vajon őket miért nem értesítették a lehetőségről? Hol van ilyenkor az agrárkamara? – kérdezték. Miért nem írtak az uniós termékkivonási támogatásról a honlapjukon vagy a hírlevelükben? Volt, aki halott ugyan a programról, de utánaérdeklődve azt a választ kapta, hogy a lengyel almatermesztők kimerítették a keretet.

Megkerestük Rácz Imrét, a Magyar Agrárgazdasági Kamara megyei elnökét, aki meglehetősen furcsállta a reagálásokat.

– Aligha lehetséges, hogy az almatermesztők ne tudtak volna erről, ugyanis az orosz embargó fennállása, vagyis 2014 óta minden évben felkínálják ezt a lehetőséget a gazdáknak. Akik nálunk érdeklődtek, azoknak elmondtuk, milyen minőségi követelményekre ügyeljenek, s vegyék fel a kapcsolatot az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal (MVH) – mondta el Rácz Imre.

Nem kereste őket senki

Természetesen kikértük Kovács Lajos, az MVH megyei kirendeltségvezetőjének véleményét, aki mindjárt leszögezte: őket korábban senki nem kereste.

– A múlthét óta bennünket is hívogatnak, s mindenkinek elmondjuk: az MVH honlapján az egyes gyümölcs- és zöldségfélék termelőinek nyújtandó ideiglenes rendkívüli támogatásról – a 94/2015-ös közleményben – minden fontosat megtudhatnak. Az igényt a Piaci Támogatások és Külkereskedelmi Intézkedések igazgatóságára kell benyújtani elektronikus úton június 30-áig. Tudomásom szerint a keret sem merült ki még, s legalább 300 tonna gyümölcsre kell, hogy legyen fogadókészség – nyilatkozta a kirendeltségvezető.

KM-MJ


Nagykálló – Több mint félszáz helyi termelő almáját ajánlotta fel karitatív célokra a Nagykálló-Tész Kft., s ezt az úgynevezett Alma Segélyprogramot mutatták be sajtótájékoztató keretében szerdán, a szállítmány elindításának napján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában