Helyi közélet

2016.05.05. 16:55

Ötszázból az első ötbe kerültek

Nyíregyháza - A művészetis lányok pontszerző helyezéseket szereztek az olimpián.

Nyíregyháza - A művészetis lányok pontszerző helyezéseket szereztek az olimpián.

Szép szakmai sikerrel tért haza a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola két növendéke a magyar képzőművészet egykori fellegváraként számon tartott Nagybányáról.

A „partneriskolai” program keretében a Nagybányai Művészeti Líceummal több évvel ezelőtt létesített kapcsolatot a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola. A viszony újbóli elmélyítésére adódott a lehetőség áprilisban a nyíregyháziak előtt abból a jeles alkalomból, hogy az idén a nagybányai líceum rendezhette meg a romániai művészeti iskolák országos diákolimpiáját.

Homoródi Éva festőművész és Gabulya Márta keramikus művésztanárok két tehetséges nyíregyházi művészetis növendékkel érkeztek a rangos nagybányai eseményre. A festő tagozatos Szentesi Katalin mellett a szobrász tagozat ugyancsak 12. évfolyamos diákja, Udvari Boglárka al­kották a nyíregyházi küldöttséget.

Képzőművészeti olimpia

– A tagozatvezetőnk szólt: itt a lehetőség kimenni testvér- iskolánk nagy eseményére. Ez egy olyan országos verseny Romániában, ahol az összes képzőművészeti ág ifjú képviselői egy – az ottani elnevezés szerint – „olimpia” keretében mérettetnek meg. Beugró feladatként a közel 500 résztvevőnek a rajztudásáról kellett számot adni, és csak akkor léphettek tovább, ha a zsűritől megkapták a szükséges pontszámot. Mi a verseny szakmai fázisába kapcsolódtunk be, ahol már külön dolgoztak a textilesek, festők, szobrászok – avat be szervezési részletekbe a festő tagozatos Szentesi Katalin. – A feladat mindenki számára ugyanaz volt – veszi át a szót a szobrásznak készülő Udvari Boglárka.

– Mivel Európa kulturális fővárosa címre pályázik Nagybánya, mindenkinek a saját művészeti ágában kellett a városról valamilyen munkát készíteni. Előző este elég későn érkezvén Bányára, mi az István-tornyot néztük meg alaposabban. Ebből kiindulva készítettük el a versenymunkáinkat. Én absztrakt, geometrikus formában mintáztam meg a tornyot, Kati pedig az éjszakai fényekben megvilágítva remekül képpé fogalmazta – teszi hozzá évfolyamtársára mosolyogva Boglárka.

Derűs nagybányai élet

A két nyíregyházi képzőművész növendék csupa pozitív élménnyel tért haza. Először is azért, mert a versenyre külföldiként „betoppant” Boglárka munkáját a 3. legjobbnak ítélte a szakmai zsűri (azzal együtt, hogy nem tudhatta, melyik versenymunkát ki alkotta), míg Katalin az 5. helyen végzett képével.

A tehetséges lányok a siker felett érzett jogos örömük mellett a világra nyitott, derűs nagybányai diákéletről és annak a csodás érzésnek a megtapasztalásáról számoltak be, hogy a képzőművészet tökéletesen alkalmas a kommunikációs nehézségek áthidalására is.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában