Helyi közélet

2016.05.19. 09:44

Szorul majd a hurok a rapsicok körül is

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Sok helyen figyelőkamera segíti megyénkben a vadőrök munkáját.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Sok helyen figyelőkamera segíti megyénkben a vadőrök munkáját.

Felbecsülhetetlen eszmei értékű és több száz millió forintos anyagi kárt okoznak a vadorzók és orvvadászok évente az országban. Mint ismert, orvvadászatnak vagy vadorzásnak azt a tevékenységet nevezik, amikor valaki törvényellenesen, vagyis nem a megengedett feltételek szerint vadászik.

Hús, tenyészérték, trófea

A megélhetési orvvadászat legelterjedtebb eszköze a hurkolás, mely elsősorban a nagyvadállományt érinti. A kár értékét nemcsak az ellopott hús, hanem az állatok tenyészértéke és a megölt állat agancsának, szarvának, agyarának, azaz a trófeának az értéke is növeli.

Az emberekre is veszélyesek

Mint a Büntető Törvénykönyv kimondja, aki vadászterületen vadászatra való jogosultság nélkül, illetve idegen vadászterületen vadászként, engedély nélkül vad elejtésére vagy elfogására irányuló tevékenységet végez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

E büntetési tétel kiszabásában reménykednek annak a megyebeli vadásztársaságnak a tagjai, akik a napokban egy elpusztult szarvast találtak, a nyakán hurokkal. Egy vadász lett figyelmes a rapsicokra, akik a zsákmányukat hátrahagyva elmenekültek a helyszínről. Az illetékes rendőrkapitányság orvvadászat bűntett elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást. A vadászok több helyen találtak különféle módokon kihelyezett csapdákat, amik nemcsak a vadakra, hanem az emberekre is veszélyesek.

Pénzjutalomban a rendőröknek

Plavecz János megyei fővadászt arról kérdeztük meg, vajon napjainkban mennyire jellemző megyénkben az orvvadászat.

– Gyakran kapunk bejelentést hurkokról, orvvadászatokról, amelyek a szegényebb anyagi helyzettel rendelkező emberekhez fűződnek. A táplálékszerzés a céljuk, ennek ellenére nem lehetünk elnézőek e bűncselekményekkel szemben. Ugyanakkor vannak úri rapsicok is, akik főleg eladás céljából ejtik el a vadat. Nagy kárt okoznak az orvvadászok, egy őzbak meghurkolása akár kétmillió forint kárt is jelenthet egy vadásztársaságnak – mondta a szakember.

– Nehéz megfogni őket, hiszen mondjuk valaki egy fejszével sétál a fasorban, s arra hivatkozik, hogy a letört gallyakat szedi össze, közben pedig végignézi kitett hurkokat. A vadőrök igyekeznek visszaszorítani az orvvadászatokat, sok helyen figyelőkamera is segíti a munkájukat. A megyei vadászkamara és a vadászszövetség pénzjutalomban részesíti azokat a rendőröket, akik segítenek a rapsicok elfogásában.

Volt olyan év, amikor 600 ezer forintot fizettünk ki jutalomként kis ünnepségek keretében, az idén eddig 160 ezer forintot kaptak a vadőrök munkáját eredményesen segítő rendőrök – tette hozzá Plavecz János.

KM-MML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában