Helyi közélet

2016.05.18. 10:54

Tasnádi Éva kiállítás Máriapócson

Máriapócs - Máriapócs mindig szívesen ad otthont a különböző rendezvényeknek, kiállításoknak. Lehet az, az egyház igen impozánsan megépített és színvonalasan működtetett épületeiben, akár az önkormányzat intézményeiben.

Máriapócs - Máriapócs mindig szívesen ad otthont a különböző rendezvényeknek, kiállításoknak. Lehet az, az egyház igen impozánsan megépített és színvonalasan működtetett épületeiben, akár az önkormányzat intézményeiben.

2016. május elején Tasnádi Éva tűzzománc készítő iparművész kiállítását rendezte meg, Vonáné Pásztor Éva intézményvezető a Kulturális Központban. A művész először látogatott el alkotásaival a megyébe. Debrecenben született és három gyermekével ma is ott él. Gyerekkora óta rajzol és fest. Kezdetben grafikával és pasztellel foglalkozott, de több mint tíz éve a tűzzománc technikával alkot. Témái: élethelyzetek, lehetőségek, döntések, bibliai történések. Saját látószögéből, sokszor saját problémájára vetítve, hisz ez a bonyolult technika mindig tartogat meglepetéseket.

A kicsit sem hagyományosnak mondható művészet és téma, mindig-mindig visszatér a művészeti alkotásokban. A keresztútban együtt van a szeretet, a bánat, a fájdalom, a türelem. - mondta Palóczy Lajos Elekné Máriapócs díszpolgára, aki köszöntötte Kapin István kegyhelyigazgató atyát, Pásztor Károly pápai prelátust, Miklóssy Andrásné önkormányzati képviselőt és a megjelent vendégeket.

Fotó: magánarchívum

Kapin István atya, kegyhelyigazgató, megnyitó beszédében utalt arra, hogy ennek a kiállításnak ma igen jelentős az aktualitása. A húsvét utáni 40. napon ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus mennybemenetelét, mely a fatemplom búcsúja is. A keresztút tűzzománcban való megjelenítése nehéz, fáradtságos, de egyben felemelő is. Saját életét, tapasztalatát is beleviheti a művész. Átélheti készítés közben a keresztút minden mozzanatát és vele együtt bennünket is beavat a témába. A tűzománc szépsége, fényessége, a téma megjelenítése, szembesít az elképzelt eredménnyel.

Fotó: magánarchívum

Közreműködött a Kis Rózsafa Citeraegyüttes és Népdalkör, Rózsa Zoltán vezetésével, akik a közelmúltban a XI. Vass Lajos Népzenei Verseny Sümegi országos középdöntőjén kiemelt arany fokozatot értek el. Valamint a Máriapócsi Nyugdíjas Egyesület, akik nemcsak a csodálatos hangjukkal, hanem a jól megválasztott énekekkel is könnyeket csaltak a szemekbe.

- Palóczy Timea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában