Helyi közélet

2016.05.10. 12:29

Torgyán Nyíregyházán: Aranykor? Sosem volt a mezőgazdaságban!

Nyíregyháza - Torgyán József a „chilei cseresznye” hazugságáról és az ellenlábas sajtóról is beszélt Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Torgyán József a „chilei cseresznye” hazugságáról és az ellenlábas sajtóról is beszélt Nyíregyházán.

Torgyán József volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter tartott előadást a Nyíregyházi Egyetemen május 10-én, kedden, a Magyar Közgazdasági Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének meghívására.

Kattintson a képre a galériáért!

A volt miniszter a magyar agrárium lehetőségeiről osztotta meg a gondolatait, de történeti visszatekintéssel indított, reagálva a házigazda szerepet betöltő Mádi Zoltán megyei elnök felvetésére. Többek között elhangzott ugyanis: a mezőgazdaság növelte súlyát a nemzetgazdasági termelésben, és a szimbolikus jelentőségű búza tavaly rekord mennyiségű és minőségi terméssel örvendeztette meg a gazdákat. Aranykor lenne? – hangzott a kérdés.

Torgyán József szerint ez csak tréfás kérdés lehet, hiszen legutóbb az ókorban volt olyan időszak, amikor a mezőgazdaságot mindent megelőző tisztelet és megbecsülés övezte. Külön istene volt, és a birodalom is addig élt s virágzott, amíg támaszkodhatott az agrárgazdaságára.

Az exminiszter ezzel azt is elárulta: véleménye szerint a magyar mezőgazdaságot az eredményei ellenére is rossz állapot jellemzi, sokkal „több van” az ágazatban, amely az ország kitörési pontja lehet ma is. Hosszan sorolta azokat a kezdeményezéseket, amelyeket minisztersége idején tett, és arról is beszélt, hogyan fúrta meg ezeket az ellenlobbi vagy épp a sajtó.

Említette a „chilei cseresznye” sztorit is, amelyet a média hazugságának nevezett, ellenpéldaként a brazíliai Petrolinát említette, ahol magyar szakemberek segítségével vontak termesztésbe sivatagi szárazságú területeket.

A jövőt érintően, a kiút keresésében a termékértékesítő központok építését vetette fel Torgyán József, aki az állami földek értékesítését nemzetellenes lépésnek nevezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában